STRAŠNA OPASNOST ZA CELO ČOVEČANSTVO: Naučnici su pronašli VELIKI UŽAS na ISTOKU AMERIKE!
Foto: AP

opasno

STRAŠNA OPASNOST ZA CELO ČOVEČANSTVO: Naučnici su pronašli VELIKI UŽAS na ISTOKU AMERIKE!

- Otkrili smo da se nešto nadiže u dubokom delu planete ispod Nove Engleske - kaže naučnik Levin

Objavljeno:

Nešto potpuno neočekivano postaje poznato geolozima u Sjedinjenim Američkim Državama: velika masa istopljenih stena se penje na površinu, na krajnjem istoku SAD.

- Ova pojava podseća na balon pod zemljom. Otkrili smo da se nešto nadiže u dubokom delu planete ispod Nove Engleske - rekao je Vadim Levin, geofizičar sa Univerziteta Ratgers.

Tragovi ove ogromne mase postali su vidljivi tek posle velike seizmičke studije. Naučnici sada smatraju da ovo može značiti samo jedno: supervulkan se rađa ispod američkih država Masačusets, Vermont i Nju Hempšir, i to veličine kakvu Zemlja nije videla.

- Naše istraživanje pokazuje kako se ponašaju kontinenti na kojima živimo, i suprotno je onom koje đaci uče na časovima - rekao je Levin.

Naučnici kažu da je ovaj region geološki stabilan, da nema aktivnih vulkana, i da ovo masivno pomeranje može da bude samo izrazito nov događaj.

Na svu sreću, supervulkan neće proraditi još milionima godina, a sledeći zadatak naučnika je da otkriju zašto se ovakve stvari dešavaju.

- Ovo nije kao Jeluoston, ali mu je dalji rođak. Da li će ikad doći do supererupcije? Vidimo se za 50 miliona godina - rekaoje Levin na kraju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Foxnews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.