Komšije su prvo pokušale da izoluju prebogatu državu, a sada su rešile da je PRETVORE U OSTRVO - BUKVALNO!
Foto: Privatna arhiva

promene

Komšije su prvo pokušale da izoluju prebogatu državu, a sada su rešile da je PRETVORE U OSTRVO - BUKVALNO!

Saudijske vlasti planiraju da iskopaju kanal duž svoje 61 kilometar dugačke granice sa Katarom

Objavljeno:

Izgleda da se Saudijska Arabija dodatno distancira od Katara, ovog puta bukvalno.

Saudijske vlasti planiraju da iskopaju kanal duž svoje 61 kilometar dugačke granice sa Katarom, čime bi ta mala bogata država postala ostrvo, prenose lokalni mediji.

Izveštaji koje je obavio ist "Makkah" navode da je Saudijska Arabija pozvala pet međunarodnih kompanija da učestvuju na tenderu za projekat nazvan "Salva kanal". Rok za prijavu je ponedeljak. Izvori su za list naveli da će saudijske vlasti proglasiti dobitnika ugovora za projekat u narednih 90 dana i da se nadaju da će kanal biti iskopan do kraja godine.

Prethodni izveštaji su naveli da kopanje kanala još čeka odobrenje vlade, ali se očekuje da on bude širok 200 metara i dubok oko 15 do 20 metara. Početne procene su da će cena projekta iznositi oko 745 miliona dolara (2,8 milijardi saudijskih rijala).

Vlada Saudijske Arabije se nada da će kanal dovesti do "turističkog buma" u tom pograničnom regionu, jer su u planu i izgradnja letovališta, preneo je državni list "Sabk".

Međutim taj list je naveo i da će deo kanala biti pretvoren u vojnu bazu i skladište za nuklearni otpad.

Saudijska straža zvanično je preuzela kontrolu nad graničnim prelazom Salva u aprilu, srušivši jedinu kopnenu vezu Katara vezu, što je ukazalo na neposredne planove za pravljenje kanala.

Taj potez je verovatno usmeren na dalje izolovanje Katara, koji je prošle godine izgubio veze sa ostalim zalivskim nacijama. Saudijska Arabija, zajedno sa Bahreinom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prekinula je diplomatske veze sa Katarom nakon nekoliko meseci neprijateljstva, navodeći da ta država sponzoriše terorističke grupe.

Kvartet je takođe zahtevao da Katar ugasi medijsku mrežu "Al Džazira" koju finansira država. Katar negira navode i kaže da su potezi te četiri države imali za cilj da podriju njen suverenitet.

Ranije ovog meseca, saudijski kralj Salman navodno je zapretio vojnom akcijom protiv Katara, ukoliko ta država instalira ruski sistem protivvazdušne odbrane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.