I OVAJ TREBA DA LOBIRA ZA SRBIJU! Bivši Trampov savetnik ismevao devojčicu (10) koja boluje od Daunovog sindroma! (VIDEO)
Foto: AP

nama je svako dobar

I OVAJ TREBA DA LOBIRA ZA SRBIJU! Bivši Trampov savetnik ismevao devojčicu (10) koja boluje od Daunovog sindroma! (VIDEO)

Trampov saradnik u svojoj karijeri ima niz skandala

Objavljeno: 11:21h

Kori Levandovski, američki politički komentator i nekadašnji Trampov saradnik, nedavno je bio gost Srbije, a sada je u centru velikog skandala.

Naime, Levandovski, za kojeg su domaći mediji pisali da je zainteresovan za ulaganje u Srbiju, ismejao je devojčicu sa Daunovim sindromom, koja je bila razdvojena od svoje porodice na granici SAD i Meksika.

Zbog Trampove oštre politike o imigrantima, mnoga deca su na granici razdvojena od roditelja, koje su uhapsili zbog nelegalnog prelaska granica.

Potresni snimci dece koja u kavezima plaču dozivajući roditelje izazvala je mnogo besnih reakcija u SAD, pa je Tramp na kraju bio primoran da ukine prasku razdvajanja porodica.

Upravo na tu temu je Levandovski intervjuisan, kada je svojim bezobzirnim komentarom šokirao javnost.

- Danas sam čitao o devojčici sa Daunovim sindromom koja ima 10 godina i razdvojena je od svoje majke i stavljena u kavez - pričao je drugi sagovornik, demokrata Zak Petkanas.

A usred njegovog govora, Levandovski je izgovorio "vomb, vomb" - u smislu da je to što se priča obično trabunjanje!

Petkanas je besno vikao jer nije mogao da veruje šta je Levandovski izgovorio.

- Zemlja ima granice, i ima zakone! - branio se Trampov saradnik.

Nakon ovog sukoba, Foks televizija je dala priliku Levandovskom za objašnjenje. Međutim, on se nije osećao krivim. Rekao je kako Petkanas koristi devojčicu za "političke svrhe".

- Izvinjenje? Izvinjenje možda dugujem samo deci čiji roditelji su ih stavili u poziciju da budu rastavljeni od njih - rekao je.

Podestimo, Levandovski je u aprilu gostovao u Srbiji, na predavanju "Amerika danas".

Levandovski je tada rekao da Srbija sada ima tu priliku zbog otvorenosti aktuelne vlasti u Americi prema građenju novih odnosa u svetu.

- Bilo koja zemlja koja želi jače i bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, sada, u vreme administracije Donalda Trampa ima jedinstvenu priliku za to, jer je ovaj predsednik okrenut budućnosti i građenju novih odnosa. Vaše veće prisustvo u Vašingtonu je ključno za unapređenje odnosa. Nadam se da ćete ovu priliku iskoristiti - rekao je.

On je posebno naglasio značaj edukovanja američkih biznismena o mogućnostima za ulaganje u Srbiji. Tada se sastao i sa domaćim privrednicima u klubu "Privrednik". Na ručku sa Levandovskim bili su između ostalih Toplica Spasojević, direktor i vlasnik ITM grupe, Zoran Drakulić, predsednik kluba "Privrednik", kao i Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe.

Deo opozicije je kritikovao dolazak američkog stučnjaka , kojeg su ipak nazvali "kontroverznim lobistom".

Lider Narodne stranke, Vuk Jeremić izjavio je da je Aleksandar Vučić spreman da Levandovskom - kako je rekao - "plati koliko god on zatraži" da mu ugovori telefonski razgovor sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Takve navode je Vučić demantovao, a i Levandovski.

- Mnogo mi se sviđa ta priča. Ja tog čoveka (Aleksandra Vučića) u životu nisam sreo. U životu nisam razgovarao sa njim, ali ako imate milion dolara da mi date, rado bih ih uzeo - rekao je Levandovski tada.

Ipak, američkog komentatora nisu tek tako nazvali lobistom. Njegova karijera u SAD je kontraverzna.

On je predvodio Trampovu kampanju od januara 2015. do juna 2016. godine, i tada je već bio u centru nekoliko skandala.

Jedva je izbegao hapšenje zbog fizičkog nasrtaja na novinarku kontroverzne desničarske medijske kuće "Breitbart News", a u drugoj prilici je optuživan da je zgrabio za okovratnik demonstranta protiv Donalda Trampa. U oba navrata je negirao krivicu.

Levandovski je 1999. godine uneo napunjen pištolj u torbi sa vešom u jednu od zgrada Kongresa, zbog čega je uhapšen.

Tvrdio je da je bio u pitanju nesrećan slučaj i da je "pištolj zaboravio u torbi kada je stavio veš". Optužbe su na kraju odbačene, ali pištolj mu nikad nije vraćen.

Nakon rada sa Trampom, Levandovski je osnovao "Avenue Strategies", firmu za politički konsalting. Ta firma je ubrzo postala jako uticajna u Vašingtonu, a mnoge kompanije su se obraćale baš njima kako ih Tramp ne bi pominjao u negatvinom kontekstu.

Uprkos tome, Levandovski kaže da on lično nije lobista. I zaista je napustio tu firmu u maju prošle godine, ali gotovo svi znaju da je on i dalje jako uticajan zbog direktnog pristupa samom predsedniku.

Ostaje utisak da srpski zvaničnici baš lepo umeju da odaberu svoje saradnike - setimo se samo Tonija Blera.

Ako je sudeći po njegovoj biografiji, ali i priloženom snimku, Levandovski je definitivo lobista i osoba čije reči i dela treba uzeti sa zadrškom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.