NOVA NESTABILNOST U MAKEDONIJI IDE NA RUKU ALBANCIMA: Haos iz Skoplja može da zapali Balkan!
Foto: Reuters

pretnje po ceo region

NOVA NESTABILNOST U MAKEDONIJI IDE NA RUKU ALBANCIMA: Haos iz Skoplja može da zapali Balkan!

Na hiljade ljudi u Makedoniji je na nogama i već dva dana protestuje u centru Skoplja protiv dogovora o novom imenu Makedonije

Objavljeno:

Protesti se održavaju i u Grčkoj. A oni bi, napominje Ivan Stojiljković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, vrlo lako mogli da eskaliraju.

Demonstranti nose transparente na kojima je piše „Nemamo drugo ime osim Makedonija“, uzvikuju „Makedonija Makedoncima“ i traže ostavke premijera Zorana Zaeva i drugih članova makedonske vlade.

- Ovi protesti mogu da odu poprilično daleko, to je suština svega što se događalo u prethodnom periodu, postaviti nemoguć zadatak i polako lomiti kariku po kariku u celoj priči. Makedonija tu ima najtežu poziciju zato što mora da uradi sve i u vezi sa Tiranskom platformom, i sa sporazumom sa Grčkom, i biće sigurno vučena kroz blato u narednih nekoliko godina. Albanci su politički korektiv koji sprovodi i ključno utiče na realizaciju svega - kaže on.

Izvor iz Makedonije navodi i da je izvesno da će se posebno Albanci aktivirati ukoliko građani budu tvrdokorni i ne dozvole promenu imena.

- Sve dok ide ovako, oni će biti mirni. Ako se oni aktiviraju, onda može doći do eskalacije i bukvalno može da se raširi i na čitav Balkan - kaže on.

Prema dogovoru premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, Makedonija bi promenila ime u Republika Severna Makedonija, što iziskuje promenu ustava i referendum, dok bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanju EU.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov prekjuče je posle dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevim i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, koji su hteli da mu predstave sporazum s Atinom. On je potom rekao da je ceo proces dogovaranja Zaeva i Ciprasa neozbiljan, neodgovoran i netransparentan.

Bonus video

ČITAV SVET DRŽI PALČEVE DA SE DOGOVORE: 8 važnih stvari koje treba da znate o susretu Trampa i Kima!

(Espreso.co.rs/ Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.