RUSKE STADIONE GRADILI SU ROBOVI IZ SEVERNE KOREJE! Aktivista optužio Putina za kršenje ljudskih prava
Foto: Youtube printscreen

pred otvaranje sp

RUSKE STADIONE GRADILI SU ROBOVI IZ SEVERNE KOREJE! Aktivista optužio Putina za kršenje ljudskih prava

"Ceremonija otvaranja je čisti politički događaj"

Objavljeno:

Endru Stoehlajn, medijski direktor za Evropu organizacije "Hjuman rajts voč" upozorio je da su u Rusiji ljudska prava na jako niskom nivou.

Dok će oči sveta danas gledati sjajnu ceremoniju otvaranja, ne smemo zaboraviti da su takvi događaji poput prvenstava ili olimpijskih igara, kako kaže Stroehlajn za "Express", propagandni događaji.

- Ceremonija otvaranja je čisti politički događaj. Okruženi ste vođama moćnih država sveta, tih nekoliko minuta ste zaista centar velikog dela sveta - kazao je on za hrvatski portal.

Upravo zbog toga je važno upozoriti na mnoge probleme koji muče Rusiju. Osim zatvaranja opozicionih političara i aktivista, osim korupcije i kršenja prava radnika tokom izgradnje stadiona, postoji još i jasna diskriminacija osoba po polnoj orijentaciji.

On je upozorio da i sama FIFA krši pravila koje je postavila.

- Ovo je prvi put da se prvenstvo organizuje po novim pravilima. Sad FIFA ima odbor, savetnika, pravilnik za borbu protiv diskriminacije. Njihova pravila govore da je države moguće čak i izbaciti iz takmičenja ili organizacije. Vidite, nismo im iz HRW-a govorili da treba da uvedu ta pravila. Sami su se na njih odlučili i sad ih treba da ih dosledno sprovedu - uveren je Stroehlajn.

Jedno od pravila je da ne smeju progoniti borce za ljudska prava, a istovremeno u Čečeniji čami u zatvoru Ejub Tatijev, poprilično doslovno posljdnji borac za ljudska prava u tom delu sveta.

- Đani Infantino lako može nazvati Putina i zamoliti da utiče na Ramzana Kadirova, šefa Čečenije, da pusti Tetijeva na slobodu. Svi znamo da je apsolutno bezrazložno zatvoren.

Stroehlein je za "Express" ispričao i kako su u gradnjistadiona u Sankt Peterburgu korišteni čak i severnokorejski robovi. Tek nakon što je taj slučaj završio u medijima je nešto i urađeno.

- FIFA nije popularna. Još nisam upoznao navijača koji ima pozitivan stav o međunarodnoj fudbalskoj organizaciji, ali sada je pravo vreme da se pokaže jesu li sva ta nova pravila samo mrtvo slovo na papiru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.