Pao najveći dželat IS: Uhvaćen džihadista koji je pilota ŽIVOG spalio u KAVEZU! (FOTO)
Foto: Twitter/ Printscreen/ contra terroristák

Snimljen kako spaljuje jordanskog pilota

Pao najveći dželat IS: Uhvaćen džihadista koji je pilota ŽIVOG spalio u KAVEZU! (FOTO)

Tokom vojne operacije protiv Islamske države prošlog meseca, iračke snage zarobile su poznatog komandanta IS i egzekutora koji je snimljen kako spaljuje jordanskog pilota Moaza Al Kasasbeha 2015. godine

Objavljeno:

On je rođen i odrastao u sirijskom graničnom gradu Abu Kamalu, Sadam Omar Husein al-Džamal je napravio bogatstvo krijumčarenjem cigareta iz Iraka između 1998. i 2010. godine.

Kada je u martu 2011. izbio ustanak u nekoliko sirijskih gradova, Sadam je formirao pobunjeničku grupu u gradu Korijah u Deir ez Zoru, Alahu Akbar brigadu, u kojoj je bio vođa desetina militanata.

Sa svojim smelim i nemilosrdnim napadima na vladine trupe i lojaliste, Sadam je zadobio divljenje Abu Bakra al-Bagdadija, samoproklamovanog kalifata salafističke militantne terorističke organizacije poznate kao Islamska država Iraka i Levanta.

Al-Bagdadi mu je poslao poseban poklon i ogromne količine novca, tražeći od njega da se pridruži njegovoj grupi nakon što mu je dodelio svoj nadimak - Abu Rukaja Al-Ansari.

- Jednom sam upoznao Al Bagdadija kada se kretao u velikom konvoju vozila u Siriji. Sastanak je bio kratak jer su drugi komandanti pokušali da me zadrže, strahujući da bi me mogao da mki da privilegiju i postaviti me za drugog komandanta - rekao je on.

On je pripisao nepobedivu moć IS elitnim čečenskim militantima koje je vodio Abu Omar Al-Šišani.

- Bili su žestoki, visoko obučeni i nemilosrdni. I oni su predvodili većinu velikih bitaka u Siriji i Iraku - rekao je on.

- Kao centralni deo grupe, Irak je imao veći značaj za IS nego Sirija. Većina lidera prvog ranga, uključujući i samog Al-Bagdadija, bili su u Iraku - dodao je on.

(Espreso.co.rs/ Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.