OVO JE NOVO IME MAKEDONIJE: Pao dogovor između Atine i Skoplja! Zaev: Ne želimo poraze već pobede (FOTO)(VIDEO)
Foto: Reuters

istorijski sporazum

OVO JE NOVO IME MAKEDONIJE: Pao dogovor između Atine i Skoplja! Zaev: Ne želimo poraze već pobede (FOTO)(VIDEO)

Atinski listovi javili su da prema sporazumu, u koji su imali uvid, pridev makedonski ostaje ispred nacionalnosti i jezika

Objavljeno: 20:06h

Premijer Makedonije Zoran Zaev potvrdio je da je novo ime Makedonije - Severna Makedonija.

Grčki mediji objavili su danas i detalje upravo potvrđenog sporazuma koji su postigli premijer Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, a prema kojem će se ta bivša jugoslovenska država ubuduće zvati Republika Severna Makedonija i to ime će biti korišćeno za sve namene.

Atinski listovi javili su da prema sporazumu, u koji su imali uvid, pridev makedonski ostaje ispred nacionalnosti i jezika.

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

Zaev je u obraćanju naciji potvrdio da je postigao dogovor s grčkom stranom prema kojem bi novo ustavno ime Makedonije bilo Severna Makedonija.

Najavio je da će sporazum, koji bi u subotu trebalo da bide potpisan, staviti na referendum kako bi se građani o njemu izjasnili.

Između ostalog je rekao da sporazum osigurava izlazak Makedonije iz izolacije, omogućuje joj evropsku perspektivu, stabilnost i napredak. Kazao je da Makedonci ostaju Makedonci kao etnička zajednica s tim imenom, a da će se u dokumentima voditi kao državljani Severne Makedonije.

- Postigli smo istorijski dogovor kojim će biti potvrđen makedonski kulturni i etnički identitet - izjavio je Zaev.

Istorijski dogovor
Istorijski dogovor foto: printscreen Sloboden pečat

- Ovu šansu moramo hrabro i smelo da iskoristimo. Ne želimo poraze, nego pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet - izjavio je.

Bonus video

Espreso intervju - Eliza Hodža

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.