SUSRET KOJI ĆE PROMENITI TOK ISTORIJE: Pogledajte kako je protekao sastanak TRAMPA I KIMA!
Foto: EPA / Kevin Lim

konačno!

SUSRET KOJI ĆE PROMENITI TOK ISTORIJE: Pogledajte kako je protekao sastanak TRAMPA I KIMA!

Samit dva lidera završen je potpisivanjem sporazuma

Objavljeno: 08:28h

Lider SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong-un sastali su se na istorijskom susretu u Singapuru.

To je prvi susret jednog aktuelnog američkog predsednika s vođom Severne Koreje, a taj je susret dugo bio nezamisliv nakon decenija napetosti zbog nuklearnih planova Pjongjanga.

- Ubrzo ćemo svi saznati hoće li se dogoditi istinski dogovor, drukčiji od onih iz prošlosti - napisao je na Tviteru Donald Tramp koji je preuzeo velik rizik garantujući, na opšte iznenađenje, da će Kim Džong-un na samitu odustati od svog nuklearnog arsenala.

Ovako je tekao tok sastanka:

4.40 Kim je prvi stigao do hotela "Kapela" na ostrvu Sentosa, rekao je da "Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su ... mnoge prepržeke bile na našem putu, ali smo ih sve savladali i sada smo danas ovde".

4.45 - Drago mi je što vas vidim gospodine predsedniče - rekao je Kim široko se nasmešivši kada mu je američki predsednik pokazao uzdignut palac. Tramp je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti "sjajan".

- Zaista se izvrsno osećam. Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspeh. Mislim da će biti pravi uspeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam - rekao je Tramp.

Tramp je bio vidno raspoložen
Tramp je bio vidno raspoložen foto: Reuter

4.50 Tramp i Kim susreli su se ispred hotela i rukovali su se ispred zastava Amerike i Severne Koreje. Rukovanje je potrajalo oko 12 sekundi, a izostalo je Trampovo uobičajeno preterivanje u rukovanju. Severnokorejski čelnik Kim Džong-un i američki predsednik Donald Taump pritom su se oprezno nasmešili.

5.00 Nakon razgovora nasamo koji je potrajao oko 40 minuta Kim i Tramp su sada na sastanku zajedno sa svojim savetnicima, trajanje razgovora planirano je do 5.30 sati, a tada bi trebao uslediti radni ručak

5.06 - Mnogi će širom sveta misliti da je ovo poput filma naučne fantastike - rekao je Kim Džong-un Donaldu Trampu, prenosi CNN.

5.25 - Uz Kima na sastanku s američkom delegacijom su i neki od njegovih najbližih saradnika: savetnik Kim Jong Čoi, koji je lično uručio Kimovo pismo Trampu u Beloj kući početkom juna, kada je izgledalo da je sastanak propao. U delegaciji je i Ri Džong Ho, severnokorejski ministar spoljnih poslova, kao i Ri Su Džong, potpredsednik Središnjeg komiteta Radničke partije Severne Koreje. U Singapur je stigla i Kimova sestra Kim Jo Džong.

Istorijski sastanak
Istorijski sastanak foto: EPA / Kevin Lim

5.30 Tramp je na istorijski susret poveo ministra spoljnih poslova Majka Pompea, šefa osoblja Bele kuće generala Džona Kelija i savetnika nacionalne sigurnosti Džona Boltona, kao i glasnogovornicu Saru Sanders.

6.00 Severna Koreja je jako insistirala da na samitu bude ravnopravno zastupljena. To se odnosilo i na prezentaciju zastava i svakog drugog prezentacijskog dela sastanka, javlja CNN.

6.20 Drugi sastanak je kasnio u startu oko 20 minuta. Tramp i Kim rukovali su se i tom prilikom i pozirali za novu seriju fotografija, a američki predsednik je dobacio fotoreporterima: "Napravite nas da izgledamo zgodno i mršavo".

Tramp i Kim su prošetali
Tramp i Kim su prošetali foto: Reuter

6.38 Nakon ručka Tramp i Kim su kratko prošetali. U jednom trenutku su se približi novinarima, a Tramp je i dao kratku izjavu:

- Imali smo fantastičan sastanak, bolji nego što je iko mogao očekivati! Sada idemo potpisati sporazum, kasnije ćete čuti više detalja - rekao je Tramp.

Kim nije davao izjavu. Iako se Kimova diplomatija jako trudila da dobije ravnopravan tretman, postura i neverbalno ponašanje američkog predsednika više odaje utisak da je on u većoj kontroli.

7:42 - Delegacije su ušle u sobu. Tramp je kazao kako potpisuju 'vrlo važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument'. Kim je kazao kako su imali 'istorijski sastanak' kao da su odlučili da ostave prošlost iza sebe.

- Svet će videti velike promene. Želio bih da izrazim zahvalnost predsjdniku Trampu kako bi se ovaj susret dogodio - rekao je Kim Džong-Un.

Nakon što su dali izjave, rukovali su se i potpisali dokument. Još uvek nije jasno što su potpisali, a Tramp je kazao kako će uskoro postati jasno o čemu se radi, prenosi "Gardijan".

Potpisan je sporzaum
Potpisan je sporzaum foto: AP

7.57 - Imali smo odličan dan i saznali smo jako puno jedno o drugome i o našim zemljama - rekao je Tramp.

Na pitanje šta je saznao o Kimu, Tramp je odgovorio:

- Saznao sam da je jako talentovan i da jako voli svoju zemlju.

Zvaničnici su se nakon toga rukovali, a Tramp je poručio kako će se susreti još puno puta, prenosi "Gardijan". 8:14 - Delegacije SAD-a i Severne Koreje napustili su Santos. Tramp je rekao kako će održati konferenciju za medije pre nego što napusti Singapur, javlja "Gardijan".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.