OVO SU OMILJENA JELA SVETSKIH DIKTATORA: Verovali su da im hrana donosi MOĆ i POTENCIJU! (FOTO)
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO...

OVO SU OMILJENA JELA SVETSKIH DIKTATORA: Verovali su da im hrana donosi MOĆ i POTENCIJU! (FOTO)

Viktorija Klark i Melisa Skot objavile su knjigu Večere diktatora: Vodič za loš ukus za zabavljanje tirana

Objavljeno: 23:00h

Kim Džong Il, Adolf Hitler, Staljin, Musolini, Čaušesku,Idi Amin,Pol Pot, su u svetu bili poznati diktatori, osim što su bili diktatori u svojim zemljama oni svi su imali zajedničku karakteristiku neobičan ukus za hranu, koju su im svakodnevno pripremali njihovi lični kuvari.

Viktorija Klark i Melisa Skot objavile su knjigu Večere diktatora: Vodič za loš ukus za zabavljanje tirana (Dictators' Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants) u kojoj su opisale jela koja su se svetskim diktatorima služila bez obzira na to gde su se nalazili. Severnokorejski pokojni diktator Kim Džong Il voleo je supu od ajkulinog peraja i psećeg mesa. Verovao je da mu ta jela jačaju imunitet i potenciju. Njegova jela pripremao je tim žena koje su brinule i o tome da zrna pirinča koja mu se služe budu jednake veličine, oblika i boje. Adolf Hitler je bio vegetarijanac i do kraja života je jeo samo krompir-pire i supu. Verovao je da će dijeta bez mesa ublažiti njegovu hroničnu stomačnu nadutost i zatvor. Takođe je imao tim od 15 ljudi koji bi pre njega probali svako jelo. Hitler je bio paranoičan i bojao se da ga neko ne otruje hranom. Josif Visarionovič Džugašvili Staljin je voleo tradicionalnu gruzijsku kuhinju koja uključuje dosta luka, oraha, šljiva, narandži i vina. Jedan od njegovih ličnih kuvara bio je deda Vladimira Putina, Spiridon Putin. Staljin je uživao u višesatnim večerama u okviru kojih se služio niz jela i mnogo vina.

foto: giphy

Benito Musolini je voleo luk i francusku hranu. Luk je voleo da jede sirov sa uljem i svežim sokom od limuna. Za francusku hranu je govorio da je neprocenjiva. Za razliku od drugih diktatora, voleo je da jede kod kuće sa svojom porodicom. Svi su morali već da sede za stolom kada bi on došao. Imao je petoro dece.

Benito Musolini
Benito Musolini foto: AP

Vojni diktator i nekadašnji predsednik Ugande Idi Amin Dada jeo je 40 pomorandži dnevno i uživao je u pohovanoj piletini dok je bio u egzilu u Saudijskoj Arabiji. Voleo je pečenu jaretinu, manioku i hleb. Pomorandže je jeo jer je verovao da su prirodna vijagra. Postojale su i spekulacije da je kanibal. Kada su u pitanju obroci, pridržavao se „britanskog rasporeda“ i redovno je uživao u poslepodnevnom čaju. Nekadašnji vođa Kambodže Pol Pot voleo je gulaš od kobre, meso od divlje svinje i ostale divljači, sveže voće, rakiju i kinesko vino. Uživao je u luksuznim jelima, dok su zemljoradnici smeli da jedu samo supu od pirinča. Bivši predsednik Rumunije Nikolaje Čaušesku voleo je vegetarijanske lazanje sa jajima i salate. Najdraža mu je bila salata od paradajza, luka i sira, uz biftek. Hranu koju su mu služili na zvaničnim događajima bacao bi na pod i gurao što dalje od sebe jer nije bila poređana onako kako bi on želeo, prenosi Biznis insajder.

Bonus video:

BILI SMO NA RUČKU S VUČIĆEM: O ovoj kafani priča cela Srbija, s razlogom

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.