TRAMP I KIM STIGLI U SINGAPUR: Kucnuo je čas za istorijski susret
Foto: Fonet, EPA

evo kada će se sastati

TRAMP I KIM STIGLI U SINGAPUR: Kucnuo je čas za istorijski susret

Samit Trampa i Kima održaće se u utorak ujutru u hotelu Capella

Objavljeno: 17:33h

Američki predsednik Donald Tramp stigao je u Singapur, gde će se u utorak, 12. juna, sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom, koji je doputovao ranije.

Tramp je sleteo u 20.21 sat uveče po lokalnom vremenu u aviobazu Paya Lebar, letom iz Kanade, gde je prisustvovao samitu Grupe 7, prenio je AP.

Severnokorejski vođa Kim Džong-un stigao je ranije u Singapur.

Kim je sleteo u singapursku luku Changi i uputio se u hotel St. Regis, gde bi trebalo da odsedne njegovo izaslaništvo, javlja Channel News Asia.

Samit Trampa i Kima održaće se u utorak ujutru u hotelu Capella.

Biće to prvi susret nekog severnokorejskog vođe s aktualnim američkim predsednikom.

Tramp je krenuo s optimizmom koji se iščitava iz njegovih reči.

- Imam osećaj da Kim Džong-un želi učiniti nešto važno za svoj narod, i sada ima priliku... Ovo je jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti. Tamo odlazimo s veoma pozitivnim duhom - rekao je Tramp na konferenciji u Kanadi, u okviru samita G7.

Glavne teme samita u Singapuru biće denuklearizacija koreje i eventualno postizanje mirovnog sporazuma dve Koreje.

Analitičari prognoziraju da će obe strane verovatno tvrditi da su pobedile bez obzira na to šta se dogodi iza zatvorenih vrata u Singapuru, prenosi Al Jazeera Balkans.

Što znači "pobeda", međutim, moglo bi biti pitanje ugla gledanja, javlja dpa.

Tramp već dugo zahteva "potpuno, proverljivo i nepovratno" ukidanje severnokorejskog nuklearnog programa pre postizanja bilo kakvog sporazuma s Kimom.

Ipak, uoči prošlomesečnog susreta s južnokorejskim predsednikom Moonom Jae-inom u Beloj kući, Tramp je naslutio popustljivost po tom pitanju kazavši da bi "svakako bilo bolje kada bi se (ukidanje nuklearnog programa dogodilo) u jednom koraku".

Verovatnije je, tvrde analitičari, kako bi dve strane mogle ugovoriti postupnu denuklearizaciju Severne Koreje i nadgledavanje nuklearnih i raketnih eksperimenata.

To bi omogućilo i Trampu i Kimu da nakon sastanka utvrde da su unapredili interese svojih zemalja kako to nikome pre njih nije uspelo, smatraju analitičari.

Bonus video:

SLAVIJA ODBLOKIRANA: Trubama označili kraj protesta (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.