OTKRIĆE KOJE JE ŠOKIRALO SVET: NASA pronašla dokaz za postojanje MARSOVACA! (VIDEO)
Foto: AP

ISTRAŽIVANJE

OTKRIĆE KOJE JE ŠOKIRALO SVET: NASA pronašla dokaz za postojanje MARSOVACA! (VIDEO)

Dva istraživanja otkrivaju nove detalje o tome da metan postoji na Crvenoj planeti, što bi moglo da nam pomogne da shvatimo bogatu geologiju našeg "velikog" komšije

Objavljeno: 22:14h

Kjuriositi rover agencije NASA pronašao je organsku materiju na Marsu. Reč je o otkriću koje bi moglo da dokaže da je na Marsu već postojao život. Molekuli nagoveštavaju intrigantnu mogućnost da je Mars daleko življi nego što smo to do sada mislili.

Iako otkriće ne rasvetljuje da li je Mars nekada bio dom vanzemaljcima, ovo otkriće može da bude dokaz drevnog života.

Dva istraživanja otkrivaju nove detalje o tome da metan postoji na Crvenoj planeti, što bi moglo da nam pomogne da shvatimo bogatu geologiju našeg "velikog" komšije.

Jedan tim je načinio značajan napredak u našim pokušajima da shvatimo drevnu organsku materiju na Marsu. Ona bi mogla da nam pomogne da shvatimo da li je svet nekada bio naseljen, kao i šta mu se dogodilo u milijardama godina posle toga.

Naučnici su odavno zbunjeni zbog otkrića značajnih količina metana na Marsu. Na Zemlji većinu metana proizvode biološki izvori, što proizvodi nadu da je i na Crvenoj planeti postojao život.

Novi podaci ukazuju na to da se metan nalazi ispod površine planete. Sezonske promene dovode do toga da metan izlazi i na površinu.

Drugi objavljeni rad pokazuje da su organski molekuli pronađeni u drevnoj steni na Marsu.

Rover Kjuriositi je uzeo nove uzorke i zagrejao ih tako da mogu da se analiziraju molekuli koji su pušteni.

Podaci pokazuju da postoji određena materija koja je slična materiji iz organski bogatih stena na Zemlji.

BONUS VIDEO: ZEČJI ATAK NA MAČKU: Uporno su je začikivali, kako bi je oterali i legli na njeno mesto! A DA LI SU USPELI?

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.