OPASNOST NE JENJAVA: Gvatemala i dalje strahuje zbog VULKANA, a onda je stiglo NOVO UPOZORENJE!
Foto: Reuter

VULKAN FUEGO

OPASNOST NE JENJAVA: Gvatemala i dalje strahuje zbog VULKANA, a onda je stiglo NOVO UPOZORENJE!

Do sada je stradalo 99 ljudi

Objavljeno:

U erupciji vulkana Fuego u Gvatemali do sada je stradalo 99 ljudi, a opasnost ne jenjava i dalje.

Institut za seizmologiju i vulkanologiju Gvatemale upozorio je na novo izlivanje lave sa zapadne strane vulkana.

Stanovnicima je izdato upozorenja da budu oprezni i izbegavaju kretanje na tom području, prenosi danas AP.

Vulkan je spalio sve
Vulkan je spalio sve foto: Reuter

U saopštenju se navodi da se lava, tokom širokim oko 30 do 40 metara, spušta ka reci Pantaleon.

Ekipe za spasavanje već treći dan zaredom tragaju za preživelima, a do sada je poginulo najmanje 99 osoba. Kako prenosi Rojters, spasioci su danas obezbedili područje oko vulkana koji je eruptirao u nedelju izbacujući ogromne količine pepela i lave izuzetno visoke temperature koja se kreće ka obližnjim gradovima.

Mnogi su ostali bez doma
Mnogi su ostali bez doma foto: Reuter

Agencija navodi da se u nekim područjima malog sela San Migel Los Lotes vide samo krovovi kuća koje su preplavljene vulkanskim pepelom, kamenjem i muljem. Institut za seizmologiju i vulkanologiju Gvatemale upozorio je juče na novo izlivanje lave i primoravajući ljude na evakuaciju, a spasioce u dalju potragu za nestalima.

Buldožeri su takođe dovezeni u blizinu u slučaju da budu potrebni. - Možemo da radimo samo na mestima gde možemo da stojimo na krovovima kuća... Zato što je pepeo veoma vruć. Ima nekih mesta gde može da se zabije pijuk i da se vidi kako ogromna količina dima i vatre izlazi i nije moguće nastaviti kopati jer bismo mogli da poginemo - kazao je 25-godišnji spasilac Dijego Lorenzana. Agencija za katastrofe u Gvatemali saopštila je da je ova erupcija uticala na 1,7 miliona stanovnika, a da je više od 12.000 evakuisano.

U pružanju pomoći pored volontera učestvuje Crveni krst Gvatemale, ali i medjunarodna organizacija Crvenog krsta, a meksička vlada je danas najavila slanje tima lekaara kao i pomoć u premeštanju žrtava u bolnice u Meksiku. Institut za seizmologiju i vulkanologiju Gvatemale upozorio je prethodno stanovnike da budu oprezni i izbegavaju kretanje na tom području zapadno od vulkana. U saopštenju je navedeno da se lava, tokom širokim oko 30 do 40 metara, spušta ka reci Pantaleon. Vrela masa, praćena vulkanskim gasovima i muljem, nosi sa sobom veliko kamenje i stabla drveća.

(Espreso.co.rs/b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.