PRVI REZULTATI IZBORA U SLOVENIJI: Ubedljiva pobeda Janeza Janše, u parlament ulazi i ultradesničarska stranka  (FOTO)
Foto: Reuters/Borut Živulović

prvi rezultati pokazali

PRVI REZULTATI IZBORA U SLOVENIJI: Ubedljiva pobeda Janeza Janše, u parlament ulazi i ultradesničarska stranka (FOTO)

STA prenosi da je Stranka modernog centra dosadašnjeg premijera Mira Cerara, koja je prema izlaznim anketama zauzela treće mesto na izborima, zadovoljna je tim rezultatom

Objavljeno:

Nekadašnji premijer Slovenije Janez Janša, čija je Slovenačka demokratska stranka prema izlaznim anketama osvojila najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima, obećao je u poruci na Tvitera da će njegova partija, ukoliko formira vladu, voditi zemlju pravedno za sve građane, prenosi STA.

- Ne plašimo se sutrašnjice. Mi joj se radujemo... Slovenija će biti bezbedna, s uređenim javnim službama i u njoj će jednaki uslovi važiti za sve - poručio je Janša na ovoj društvenoj mreži, zahvaljujući se biračima na podršci.

Gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, čija je istoimena Lista prema izlaznim anketama zauzela drugo mesto na izborima, poželeo je Janši "sreću sa formiranjem koalicije", ali i kazao da je srećan zbog izbornih rezultata i da će Lista Marjana Šareca biti ta koja će sastavljati koaliciju, ukoliko se svi budu držali onoga što su pričali pre izbora.

Šarec je poručio da njegova stranka neće zvati Janšinu, ali da ukoliko poziv dođe od Janše, "provesti neko vreme uz kafu nije problem, u svakom slučaju ponovićemo ono što smo već mnogo puta kazali".

STA prenosi da je Stranka modernog centra dosadašnjeg premijera Mira Cerara, koja je prema izlaznim anketama zauzela treće mesto na izborima, zadovoljna je tim rezultatom.

- Nadam se da će se nova vlada, kakav god da je njen sastav, držati reformi koje su dobre za ljude i naravno zadržati evropsku orijentaciju - kazala je novinarima visoka funkcionerka te stranke i komesarka za saobraćaj EU Violeta Bulc.

U Sloveniji su večeras u 19 sati zatvorena birališta na parlamentarnim izborima, a prema prvim izlaznim anketama, Slovenačka demokratska stranka nekadašnjeg premijera Janeza Janše, jasni je pobednik sa procenjenih 24,4 odsto glasova, prenosi STA.

Navodi se da je, prema izlaznim anketama, drugoplasirana Lista Marjana Šareca sa 12,6 odsto glasova, dok je oko 10 odsto glasova osvojilo više partija, uključujući Stranku modernog centra dosadašnjeg premijera Mira Cerara (9,8), Levica (9,5) i Socijalne demokrate (9,3).

Po izlaznim anketama, Nova Slovenija osvojila je 6,6 glasova, Stranke Alenke Bratušek 5,5 odsto, a Demokratska stranka penzionera Slovenije (DeSUS) pet odsto glasova.

STA navodi da, prema tim anketama, sledi i iznenađući povratak u parlament ultradesničarske Slovenačke nacionalne stranke sa 4,3 odsto osvojenih glasova.

Hina ocenjuje da bi veliki broj stranaka koje su ušle u parlament, ako su izlazne ankete tačne, mogao da oteža formiranje nove vlade u Ljubljani.

Navodi se da bi Janša kao relativni pobednik trebalo da dobije mandat predsednika Slovenije Boruta Pahora da prvi pokuša sa formira vladu, ali Hina ocenjuje da će mu to teško poći za rukom ako svi oni koji su ga pred izbore isključili kao partnera ostanu pri tim stavovima.

Bonus video: VODENA STIHIJA KOD PROKUPLJA NAPRAVILA HAOS: Voda probila zid i poplavila kuću porodice Milenković (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.