SVI ČEKAJU NJIHOV SUSRET: Prave se planovi za samit Tramp-Putin!
Foto: AP / Reuter

neizvesno

SVI ČEKAJU NJIHOV SUSRET: Prave se planovi za samit Tramp-Putin!

Pozivajući se na istaknutog zvaničnika administracije, list navodi se da je američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman trenutno u Vašingtonu, kako bi pomogao da se sastanak organizuje

Objavljeno:

Zvaničnici Bele kuće prave planove za mogući samit američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, piše danas "Vol strit džurnal".

Pozivajući se na istaknutog zvaničnika administracije, list navodi se da je američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman trenutno u Vašingtonu, kako bi pomogao da se sastanak organizuje.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: AP/Pevel Golovkin

- To je projekat ambasadora Hantsmena, koji traje već mesecima, da se organizuje formalni sastanak Putina i Trampa - rekao je za "Vol strit džurnal" zvaničnik Bele kuće.

Ljudi upoznati sa planovima kažu da je cilj samita da se razmotre pitanja koja već dugo opterećuju odnose dve zemlje.

Američke obaveštajne agencije su zaključile da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016, u nameri da se pomogne Trampu da pobedi. Tramp demantuje da je bilo ikakvog dosluha sa Rusijom, podseća list, a prenosi "Glas Amerike".

AD su takođe osudile rusko savezništvo sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom i izrazile protivljenje vojnoj intervenciji Moskve u istočnoj Ukrajini.

Donald Tramp
Donald Tramp foto: Fonet/Fonetap

Napetost između Vašingtona i Moskve eskalirala je u martu, kada su SAD i desetine drugih zemalja proterale određeni broj ruskih diplomata, nakon što su bivši ruski dvostruki špijun i njegova kćerka otrovani u Britaniji nervnim agensom. Rusija je demantovala da je odgovorna i optužila SAD za zaveru da se špijun otruje radi održavanja jedinstva Zapada.

Kada je reč o potencijalnom samitu, zvaničnik navodi da je potrebno još mnogo planiranja i da tek treba da se odrede vreme i mesto održavanja susreta.

Ako do njega dođe, biće to treći susret dvojice lidera.

Oni su se sastali na marginama samita G-20 prošlog jula u Hamburgu u Nemačkoj i u novembru, na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Vijetnamu.

Tramp je trenutno posvećen planiranom samitu u Singapuru sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom koji je zakazan za 12. jun.

Zvaničnik američke administracije je naveo da će, ako se pregovori sa Severnom Korejom nastave, planovi za samit sa Rusijom biti pomereni.

Tramp je više puta izjavio kako bi voleo da unapredi odnose sa Rusijom.

Bonus video: SAOBRAĆAJKA KOD AUTOKOMANDE: Prevrnuo se automobil kod Franša! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.