PRVI ŠPANSKI PREMIJER KOJI JE SMENJEN S VLASTI: Rahoj odlazi zbog optužbi za KORUPCIJU!
Foto: Reuter

promene u španiji

PRVI ŠPANSKI PREMIJER KOJI JE SMENJEN S VLASTI: Rahoj odlazi zbog optužbi za KORUPCIJU!

Lider socijalista Pedro Sančes će najverovatnije postati novi premijer

Objavljeno:

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je danas pred španskim parlamentom da je ponosan na svoj rad, u kratkoj izjavi pre glasanja o nepoverenju koje će izvesno izgubiti. - Čast je ostaviti bolju Španiju od one koju sam preuzeo. Hvala svim Špancima i srećno - rekao je Rahoj.

Do veoma verovatne smene na vlasti će doći posle prošlonedeljnih presuda za korupciju nekim bivšim članovima Rahojeve konzervativne Narodne partije.

Lider socijalista Pedro Sančes će najverovatnije postati premijer, sa tankom većinom u parlamentu.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE), pokrenula je glasanje o poverenju vladi nakon što je Narodna stranka prošle nedelje osuđena za korupciju. Uspela je da pridobije podršku ostalih opozicionih stranaka uključujući katalonske i baskijske pobornike nezavisnosti.

Ako do toga dodje, Rahoj će postati prvi španski premijer smenjen u parlamentu od uspostavljanja demokratije u toj zemlji.

Devet različitih stranaka odlučilo je izglasati nepoverenje Rahoju. Njegova Narodna stranka pobiedila je na izborima 2016., ali na vlasti je ostala kao manjinska vlada sa 134 od 350 zastupnika. Nijedna stranka tada nije dobila većinu od 176 zastupnika.

BONUS VIDEO:

(Espreso./Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.