MEĐU RUSIMA KOJE SU U SIRIJI POBILI AMERIKANCI BILI SU I SRBI?! Da li su tačne ove tvrdnje ruskog novinara?
Foto: Reuter/Bob Strong

šta se desilo?

MEĐU RUSIMA KOJE SU U SIRIJI POBILI AMERIKANCI BILI SU I SRBI?! Da li su tačne ove tvrdnje ruskog novinara?

On tvrdi da je

Objavljeno:

Donald Tramp, predsednik SAD, poznat je po tome da voli da se hvali svojim "uspesima".

Tako se nedavno pohvalio kako su američke snage ubile stotinu ruskih plaćenika u sukobu u Siriji. Iako je Bela kuća pokušavala da sakrije detalje tog okršaja, Tramp se time velikim uspehom američkih komandosa hvalio na jednom humanitarnom događaju zatvorenog tipa, piše "Biznis Insajder".

Ta 'slavna' bitka američkih i pro sirijskih vladinih snaga dogodila se početkom februara a u nju su bili uključeni i ruski plaćenici, navodno članovi "Vagner grupe".

Oni su učestvovali u oslobađanju i zauzimanju naftnih polja širom Sirije za što im je obećano da će dobiti deo zarade od eksploatacije nafte. Inina polja u blizini Palmire su oslobodili pripadnici Vagnera, a među njima su, verovatno bili i srpski plaćenici.

Ruski nezavisni mediji Fontanka otkrio je kako firma Vagner šalje vojnike u Siriju, gde učestvuju u borbama za oslobađanje Palmire tokom aprila prošle godine.

Iako u to vreme službeno nisu postojali, novinar Fontanke Denis Korotkov otkrio je da su u borbama za Palmiru učestvovali i i borci Vagnerovog "Srpskog voda".

- Ta grupa nije imala neko veliko značenje. Rekli su mi da je reč o grupici od 10 ili 20 ljudi. I sad mi izvori govore da se u Vagneru nalazi nekoliko ljudi s Balkana, ali kako mi tokom istrage nisu ništa značili, nisam se raspitivao ni za njihovo državljanstvo - ispričao je Korotkov u razgovoru za Express.

Nedaleko od Palmire nalaze se i Inina postrojenja uništena u bombaškom napadu ISIL-a. Možda kako bi ostavili utisak da ima puno više Srba u Siriji, pojavile su se fotomontaže srpskih i sirijskih zastava.

Detalje operacije objavio je "Njujork Tajms" koji piše kako se navodno stotinu ruskih plaćenika borilo uz sirijske vojnike, a njih je ubilo oko 40 američkih komandosa uz značajnu potporu iz vazduha.

Pucnjavu je, navodno, Pentagon opisao kao čin samoobrane zbog napada jedinica pro sirijskih vladinih snaga. U intervjuima su službenici američke vojske naglasili kako su sa užasom gledali stotine suparničkih vojnika, vozila i artiljerije koji su se pripremali nedeljama pre napada.

Tokom sedmogodišnjeg sukoba u Siriji mnogi su strahovali od potencijalnog sukoba ruskih i američkih snaga. U najgorem slučaju, stručnjaci i dužnosnici naglašavaju, kako bi bilo kakav takav obračun ove dve sile se mogao završiti krvavim sukobom.

Bilo kakva mogućnost sukoba samo bi i dodatno bi zaoštrila ionako nervozom ispunjene odnose SAD-a i Rusije, posebno kada je reč o potrebi osiguravanja uticaja na području Bliskog istoka.

Po nekim navodima američki vojnici upozoravali su na povećanje vojnika Islamske države na tom području, ali ruski vojnici su odgovorili kako oni nemaju kontrolu nad borcima koji se okupljaju u blizini reke Eufrat.

Takav odgovor nije zadovoljio Amerikance, čije su obaveštajne službe, utvrdile kako vojne snage na tom području govore ruskim jezikom. Dokumenti opisuju kako je reč o borcima lojalnima predsedniku Bašaru al-Asadu. Među njima bilo je i sirijskih vladinih vojnika, ali američki su rekli kako su većina njih zapravo ruski plaćenici i najverovatnije članovi Vagner grupe, kompanije koju je najčešće angažirao Kremlj kada je hteo da sprovede neke operacije s kojma ne bi želeli da ih direktno povežu.

Na dan sukoba, malo toga je nagoveštavalo ono što će uslediti. Oko 3 ujutro sirijske snage, tog 7. februara, počele su da se okupljaju. Do rane večeri, okupilo se više od 500 vojnika i 27 vozila - uključujući tenkove i oklopna vozila.

U američkoj vazdušnoh vojnoj bazi Al Udeid u Kataru, svi su bili spremni. Spremala se i podrška zelenih beretki i marinaca. Kako stoji u dokumentima, ubrzo je krenuo napad ruskih plaćenika i sirijskih snaga. Došlo do razmene vatre, pa su se ubrzo uključili i američki komandosi.

Upozorenja i pozive na prekid vatre, tenkovi i oružja nisu poslušali. Tad su se uključili i vojni avioni, F-22, B-52 bombarderi, F-15E, AC-130 letelica i AH-64 Apače helikopteri. Tokom sledeća tri sata napadane su neprijateljske trupe i vozila. Nakon sukoba plaćenici i sirijski borci vratili su se kako bi pokupili mrtve. U američkoj ekipi nije bilo povređenih, a ranjen je samo jedan saveznički sirijski borac.

Svaka strana nudi različite podatke o mrtvima - tako su ruski zvaničnici rekli kako je samo četvoro ruskih državljana, a možda i više, ubijeno, a sirijskih zvaničnici naglašavaju kako je ubijeno oko 100 sirijskih vojnika.

Po dokumentaciji koju je dobio "Tajms"procenjuje se kako je od 200 do 300 boraca "pro režimskih snaga" ubijeno. Ostaje pitanje ko su bili ti plaćenici i zašto su napadnuti.

Američke tajne službe kažu kako je misija grupe Vagner u Siriji bila zauzimanje i zaštite naftnih i plinskih polja u Siriji u ime Asadove vlade. Kao nagradu dobili bi i deo zarade.

Američka vojska dugo je strahovala od sukoba između američkih i ruskih vojnika, ali Kremlj nije potvrdio kako su te snage učestvovale u sukobu. Plaćenici koji s u tom krvavom obračunu učestvovali povezani su s Vagner grupom, ruskom paravojnom organizacijom. Neki će ovu grupu opisati kao privatnu vojnu firmu ili privatnu agenciju za 'najam vojnika' koji su navodno učestvovali u različitim sukobima, uključujući i operacije u Siriji.

Tramp se na tom humanitarnom događaju navodno hvalio i brzinom kojom su američki piloti F-18 ubijali ruske plaćenike, navodeći kako su napadi trajali "oko 10 minuta" a u njima je ubijeno između 100 i 300 ruskih plaćenika.

Prisutnost američkih vojnih snaga u Siriji, zemlji s kojom SAD službeno nije u ratu, i dalje ostaje kontroverzno pitanje a sam je Tramp već nekoliko puta navaljivao kako ima želju da povuče američke snage.

Službena izjava Pentagona je kako se njihovih oko 2000 vojnika u Siriji tamo nalazi kako bi se borili sa terorističkom grupom ISIL-a. Ali kako je reč o kompleksnoj situaciji na terenu potvrđuju i ovi podaci tajnog obračuna američkih vojnika i ruskih plaćenika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.