PIPNUO JE BILJKU KOJA RASTE I U SRBIJI, I ZAMALO DA MU ODSEKU NOGU: Morali su da mu PRESAĐUJU KOŽU! (FOTO)
Foto: Printscree/facebook/ Nathan Davies

strava i užas!

PIPNUO JE BILJKU KOJA RASTE I U SRBIJI, I ZAMALO DA MU ODSEKU NOGU: Morali su da mu PRESAĐUJU KOŽU! (FOTO)

Lekari su mu rekli kako će možda trebati presaditi kožu kako bi popravili štetu nakon što su se plikovi koje je izazvala trava inficirali

Objavljeno:

Nejtan Dejvis (32) iz Velsa zadobio je strašne povrede nakon što se 'očešao' od biljku Svinjski korov dok je bio u svom vrtu, tako strašne da, kako kaže, ponekad želi sebi da odseče nogu od kolena naniže. Završio je u bolnici te je odmah podvrgnut hitnoj operaciji pri čemu su mu otvorili nogu od kolena do zgloba.

Lekari su mu rekli kako će možda trebati presaditi kožu kako bi popravili štetu nakon što su se plikovi koje je izazvala trava inficirali. Davies je umalo ostao bez dela mišića i trenutno ne može da hoda.

Svoje iskustvo zajedno s fotografijama podelio je na Fejsbuku, kako bi upozorio sve na potencijalnu opasnost ove biljke, koja se inače javila i u Srbiji.

Povrede su jezive
Povrede su jezive foto: Printscree/facebook/ Nathan Davies

Dejvis je opisao kako su njegove muke počele dok je bio u vrtu sa svojim ocem u subotu 20. naja, a temperatura je bila je viša od 20°C.

U vrt je izašao u kratkim pantalonama, a onda krenuo da obrezuje ogradu i biljke.

- Imao sam par ogrebotina, ali nisam slutio da bi se ovo moglo dogoditi - kazao je.

Do četvrtka na njegovoj nozi počeli da se pojavljivati plikovi.

- Izgledali su kao opekotina, kao da sam se opekao na šporet. Ali, postajali su sve veći. Pokušavao sam to da sakrijem farmerkama jer kod kuće imam malu bebu i pretvarao sam se da me ništa ne boli.

Međutim, kad se u petak u agoniji onesvestio, odmah je prevezen u bolnicu. Nakon dva sata čekanja medicinska sestra ga je htela da ga pošalje kući s antibioticima.Međutim, kad je lekar pogledao moju nogu, rekao je da moram na hitnu operaciju. Nakon samo 20 minuta ležao sam na stolu u spavaćici s otvorenom nogom. Uz infekciju koja je jela tkivo noge stvar je dodatno zakomplikovalo subkutani emfizem, gas zarobljen ispod rane.

- Osećaj je bio kao da dirate pirinčane krekere. Nakon prve operacije morao sam na još jednu kako bi unutra stavili crvenu mrežicu. Bol je bila tako jaka da nisam mogao stajati, a ni sad se ne mogu osloniti na nogu. Ponekad poželim da je odsečem. Nikad nisam osetio takav bol - rekao je Nathan koji se još nalazi u bolnici i trebao bi ići na treću operaciju kako bi mu eventualno presadili kožu.

Povrede su jezive
Povrede su jezive foto: Printscree/facebook/ Nathan Davies

Dejvis trenutno uzima puno lekova, uključujući i morfijum, kodein i lekove protiv mučnine.

- Teško je jer ništa sam ne mogu raditi. Sestre me moraju skinuti i oprati me jer sam u kolicima. Pokušao sam sam da hodam odmah druge noći, ali srušio sam se na pod. Mislim da će ova noga biti izvan pogona neko vreme.

- Lekari su mi rekli u slučaju da se infekcija proširila na list, mogao sam izgubiti mišić pa bi morali da mi odseku nogu.

Iako su njegove povrede retke, ovaj slučaj dokaz je koliko opasna ova biljka može biti.

Naime, biljke iz roda Heracleum kod ljudi uzrokuju tzv. fitofotodermatitis. Koža kontaminirana biljnim sokom i izložena suncu reaguje osipom u roku od 15 minuta nakon kontakta s biljkom, a za 48 sati mogu se stvoriti plikovi na koži.

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.