20 NAJMASOVNIJIH UBICA 20. VEKA: Tito se plasirao na veoma visokom mestu! (FOTO)
Foto: Profimedia / Wikipedia

ZLOČINI KOJI SU OBLIKOVALI ISTORIJU

20 NAJMASOVNIJIH UBICA 20. VEKA: Tito se plasirao na veoma visokom mestu! (FOTO)

Na njihovim rukama je krv miliona ljudi...

Objavljeno:

Dvadeseti vek će se u istoriji čovečanstva sigurno pamtiti kao jedan od najkrvavijih.

To je vek burnih dešavanja, i ličnosti koje su mnoge zemlje zavile u crno. "Dejli Mejl" je napravio listu najgorih masovnih ubica iz XX veka.

Evo kako lista izgleda:

Na prvom mestu je komunistički diktator Mao Ce Tung, za koga se veruje da je ubio 78 miliona ljudi. Procenjuje se da je za vreme njegove vladavine stradao 1 u 10 Kineza. Njegova ekonomska politika takođe je dovela do velike gladi.

Mao Ce Tung
Mao Ce Tung foto: Profimedia

Na drugom mestu se našao Josef Staljin. Procenjuje se da je pobio 40 miliona ljudi, ali zbog izgubljene dokumentacije istoričari se boje da je brojka i veća. Gulazi, represija, nestajanje ljudi, nemaština i glad bili su svakodnevnica mračnog perioda Rusije.

Josef Straljin
Josef Straljin foto: AP

Treće mesto odlazi ozloglašenom nacisti - Adolfu Hitleru. Odgovoran je za smrt 30 miliona ljudi. Jezivo detaljno isplanirani Holokaust ostaće upamćen kao jedan od najgnusnijih zločina u istoriji.

Adolf Hitler
Adolf Hitler foto: Profimedia

Četvrto mesto zauzeo je belgijski kralj Leopold II. Njegova vladavina pokazala je sve užase robovlasništva. Leopoldovi vojnici su na brutalan način desetkovali populaciju porobljenog Konga. Izgubljeno je 8 miliona života.

Leopold II
Leopold II foto: Wikipedia

Peto mesto pripada Hidekiju Todžu, japanskom generalu pod čijom komandom je umro 5 miliona ljudi. Njegovi vojnici su počinili stravične ratne zločine, zbog kojih je Todžo na kraju i obešen.

Hideki Todžo
Hideki Todžo foto: Wikipedia

Enver-paša je osmanlijski vojskovođa koji se našao na šestom mestu. Vodio je čuvenu Mladotursku revoluciju i brojne ratove, a počinio je stravični genocid Jermena. Pobio je dva miliona ljudi.

Enver paša
Enver paša foto: Wikipedia

Pol Pot, revolucionar koji se našao na sedmom mestu, posejao je smrt u Kambodži. Vodio je Crvene Kmere, koji su u jugoistočnoj Aziji počinili nezamislive strahote. Prisiljavao je stanovništvo da se preseli iz gradova u selo i primoravao ih je na rad, pri čemu je mnoštvo umrlo. Pobio je bar 1.7 miliona ljudi.

Pol Pot
Pol Pot foto: Wikipedia

Osmo mesto zauzima Kim Il Sung, deda Kim Džong-una. "Veliki vođa" odogovran je za stanje u kojem se i danas nalazi Severna Koreja - nemaština, izolovanost, stradanje. U njegovim logorima stradalo je 1.6 miliona ljudi.

Kim Il Sung
Kim Il Sung foto: Wikipedia

Mengistu Hajle Marijam je etiopijski vođa na devetom mestu koji je, vodeći se marksizmom, doneo puno patnje svom narodu. Za vreme njegovog "crvenog terora" stradalo je 1.5 miliona ljudi, a zbog loše ekonomske politike izbila je i epidemija gladi.

Megistu Hajle Marijam
Megistu Hajle Marijam foto: Wikipedia

Deseto mesto zauzima još jedan afrički lider - Jakubu Govon. Na vlast je došao pučom, a i njegova vladavina je bila nasilna. U civilnom ratu ugušio je pokušaj secesionizma i izglasnjivao je Nigerijce, pa je stradalo milion ljudi.

Jakubu Govon
Jakubu Govon foto: Youtube printscreen

Za stravični genocid u Ruandi odgovoran je Žan Kambanda, koji je na jedanaestom mestu pošto je pobio 800.000 pripadnika plemena Tutsi. Osuđen je u Hagu na doživotnu robiju.

Žan Kambanda
Žan Kambanda foto: YouTube Printscreen

Sadam Husein zauzeo je dvanaesto mesto. Irački diktator odogovran je za smrt 600.000 Šiita, Kurda, političkih protivnika... On je zbog zločina protiv čovečnosti osuđen na smrt vešanjem.

Sadam Husein
Sadam Husein foto: Printskrin Instagram / kkkash_if

"Dejli Mejl" je na trinaesto mesto stavio Josipa Broza Tita. Navodi se da je Tito odgovoran za smrt 570.000 političkih protivnika, koje je proterao na Goli otok.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito foto: Profimedia

Posle Tita, na četrnaesto mesto dolazi indonežanski vladar Sukarno. On je bio nacionalista koji se borio protiv komunizma, i pod njegovom vlašću stradalo je 500.000 komunista.

Sukarno
Sukarno foto: Wikipedia

Muhamed Omar je na petnaestom mestu. Zloglasni jednooki diktator Avganistana i duhovni vođa Talibana pobio je 400.000 svojih protivnika.

Muhamed Omar
Muhamed Omar foto: Wikipedia

Idi Amin, na šesnaestom mestu, bio je vojni diktator Ugande. Za vreme njegove vlasti život je izgubilo između 300.000 i 500.000 ljudi, a vladala je velika represila, etička čišćenja i proterivanja.

Idi Amin
Idi Amin foto: Wikipedia

Treći predsednik Pakistana, Jahja Kan, nalazi se na sedamnaestom mestu. Vodio je razoran rat sa Indijom i u istočnom Pakistanu pobio 300.000 Bengalaca.

Jahja Kan
Jahja Kan foto: Wikipedia

Osamnaesto mesto odlazi Hitlerovom saborcu - Benitu Musoliniju. Vođa italijanskih fašista smatra se odgovornim za smrt 250.000 ljudi.

Benito Musolini
Benito Musolini foto: AP

Poznat kao najkorupiraniji političar u istoriji Afrike, Mobutu Sese Seko je na devetnestom mestu. Predsednik Zaira, današnjeg Konga, mrzeo je komuniste i oslanjao se na SAD. Odgovoran za smrt 230.000.

Mobutu Sese Seko
Mobutu Sese Seko foto: Wikipedia

Na dvadesetom mestu nalazi se Čarls Tejlor, diktator Liberije. Bio je umešan u civilni rat u Sijeri Leone, trgovinu oružjem i "krvavim dijamantima". Pod njegovom vlašću stradalo je 230.000 njegovih protivnika.

Čarls Tejlor
Čarls Tejlor foto: Wikipedia

(Espreso.co.rs/Dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.