POLITIČKA KRIZA TRESE ITALIJU! Predsedniku preti OPOZIV zbog MINISTRA koji se ne dopada EU!
Foto: AP

evropa strepi

POLITIČKA KRIZA TRESE ITALIJU! Predsedniku preti OPOZIV zbog MINISTRA koji se ne dopada EU!

Proevropski predsednik Italije Serđo Matarela juče je odbio da prihvati kandidata populističkih stranaka za ministra ekonomije Paola Savonu koji je iznosio antievropske stavove

Objavljeno:

Lider italijanskog Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo izjavio je da bi trebalo opozvati predsednika Serđa Matarelu zbog odbijanja da prihvati populističkog kandidata za ministra ekonomije. Di Majo je rekao da je predsednik stvorio "institucionalnu krizu" u Italiji, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). On je pozvao na član 90 italijanskog ustava. Prema tom članu, poslanici glasaju o poverenju predsedniku zbog izdaje ili ugrožavanja ustava te zemlje. - Želim da se ova institucionalna kriza iznese pred parlament... i da se glasa o predsedniku - kazao je on, dodajući da mu je posle Matareline odluke "teško da veruje institucijama i zakonima" u Italiji.

Proevropski predsednik Italije Serđo Matarela juče je odbio da prihvati kandidata populističkih stranaka za ministra ekonomije Paola Savonu koji je iznosio antievropske stavove jer bi njegovo imenovanje uznemirilo "tržišta i investitore, Italijane i strance". Matarela se sinoć obratio novinarima pošto mu je mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte rekao da nije uspeo da oformi vladu i vratio mu mandat.

Kontea su prethodno za premijera predložile populističke stranke, desničarska Liga i antisistemski Pokret pet zvezdica (M5S) koji su postigli dogovor o koaliciji posle dugih pregovora. Lider Lige Mateo Salvini insistirao je da ministar ekonomije u novoj vladi bude Savona koji je otvorio pitanje mogućeg izlaska Italije iz evrozone. Matarela je čvrsto proevropski nastrojen i nije želeo da pristane na ulazak Savone u vladu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.