ZATAŠKIVAO JE GNUSNA DELA PEDOFILA: Ugledni biskup postao je NAJVIŠI KATOLIČKI ZVANIČNIK osuđen na zatvorsku kaznu!
Foto: EPA / Peter Lorimer

istorijska presuda

ZATAŠKIVAO JE GNUSNA DELA PEDOFILA: Ugledni biskup postao je NAJVIŠI KATOLIČKI ZVANIČNIK osuđen na zatvorsku kaznu!

Jedna od žrtava, zlostavljan sa samo 11 godina, tvrdi da je sve ispričao Vilsonu, ali je biskup to nazvao lažima i naložio mu da izrecituje 10 Ave Marija...

Objavljeno: 10:31h

Australijski sud proglasio je krivim biskupa Filipa Vilsona za prikrivanje seksualnog zlostavljanja u crkvi još od sedamdesetih godina XX veka.

Vilson je katolik na najvišoj poziciji koji je ikada osuđen za ovaj zločin. On je okrivljen da je prikrivao pedofile sveštenike u Nju Saut Velsu.

Tokom suđenja je demantovao optužbe, a izjavio je i da je razočaran presudom.

On je prikrivao gnusna dela sveštenika Džejmsa Flečera, koji je osuđen za devet slučaja seksualnog zlostavljanja 2004, a 2006. godine je umro u zatvoru.

Jedna od njegovih žrtava, Piter Krejt, ispričao je kako je Vilsonu detaljno ispričao detaljno ono što mu se dogodilo, i to pet godina nakon zlostavljanja.

- Ova odluka suda će otkriti svo licemerje, obmanu i zloupotrebu moći i poverenja koja je crkva pokazala - rekao je Krejt.

Vilson je tvrdio da se ne seća tog razgovora, ali je na sudu dokazano da je samo želeo da očuva reputaciju crkve pa je stoga prikrio zločine.

Međutim, još jedna žrtva, koja je zlostavljana sa samo 11 godina, tvrdi da je sve ispričala Vilsonu, ali je biskup to nazvao lažima i naložio joj da izrecituje 10 Ave Marija.

Vilson je osuđen na dve godine zatvora.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.