BOGU NE SMETA TO ŠTO SI HOMOSEKSUALAC! Papa Franja konačno menja stavove crkve o gej osobama!
Foto: AP

revolucionarno

BOGU NE SMETA TO ŠTO SI HOMOSEKSUALAC! Papa Franja konačno menja stavove crkve o gej osobama!

Ovo je prvi put da se izriče stav da je homoseksualna osoba takva jer ju je takvu stvorio Bog, a ne da je to ličnii (ujedno i reverzibilni) odabir tog čoveka

Objavljeno:

Papa Franja se polako odmiče od strogih stvavova katoličke crkve po pitanju homoseksualaca.

Dokaz za to je slučaj Huana Karlosa Kruza, danas odraslog muškarca koji je na svojoj koži iskusio horore pedofilije u redovima crkve.

On je bio žrtva Fernanda Karadime, čileanskog sveštenika. Papa Franjo ga je primio na privatnu audijenciju, a on je za špansku novinu El País otkrio da mu je papa rekao kako "nije važno što si homoseksualac, takvim te učinio Bog, i meni to ne smeta, volim te takvoga, a ti trebaš biti srećan s onime što jesi" .

To je revolucionarnitav poglavara crkve prema pripadnicima seksualnih manjina. Ovo je takođe prvi put da se izriče stav da je homoseksualna osoba takva jer ju je takvu stvorio Bog, a ne da je to ličnii (ujedno i reverzibilni) odabir tog čoveka.

Kruzova seksualnost je , kaže "Gardijan" , postala tema jer su mu neki biskupi u Latinskoj Americi poručili da "nema on šta govoriti o zlostavljanju kad je i sam perverzan".

Vatikan je Karadimu 2011. proglasio krivim zbog seksualnog zlostavljanja. Katolička Crkva uči kako je svaki seksualni odnos van heteroseksualnog braka - greh.

Ali Franjo je na pitanje "postoji li gej lobi u Vatikanu" odgovorio sa "ko je on da sudi", a evidentno je da se papa ne slaže s nekim konzervativcima da je biti homoseksualac ili lezbejka stvar ličnog odabira.

Franjo je u Buenos Airesu bio i savetnik gej katolicima, i iako ovo verovatno, barem za sada, neće formalno promeniti stav Crkve prema pitanju, svakako pokazuje da je promena moguća.

- Mislim da je jako važno pokazati da postoji način da se da podrška i afirmacija gej katolicima, kojih ima mnogo - kaže Kristofer Lambert iz progresivne katoličke novine The Tablet.

Jezuit iz Njujorka Džejms Martin koji se trudi da integriše lezbejke i homoseksualce postao je pre mesec dana savetnik Vatikanske službe za komunikaciju. U svojoj knjizi "Izgraditi most " pozvao je na prestanak diskriminacije u Crkvi na temelju seksualne orijentacije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.