NE SAMO DA POKRIVAMO TROŠKOVE, IMAMO I VIŠAK: Prestonica ove EVROPSKE ZEMLJE već pet godina ima BESPLATAN JAVNI PREVOZ!
Foto: Youtube printscreen

zanimljivo rešenje

NE SAMO DA POKRIVAMO TROŠKOVE, IMAMO I VIŠAK: Prestonica ove EVROPSKE ZEMLJE već pet godina ima BESPLATAN JAVNI PREVOZ!

S uvođenjem besplatnog prevoza porasle su cene parkiranja, ali niko se ne žali jer postoji besplatna alternativa

Objavljeno: 12:45h

Prestonica Estonije, Talin, grad je koji se može pohvaliti besplatnim javnim prevozom.

O besplatnom javnom prevozu odlučili su građani Talina na referendumu koji se održao pre pet godina, a Alan Alakula, šef kancelarije EU-a u Talinu, kaže kako bi o svim dugoročnim planovima građani morali da imaju pravo glasa.

Nakon pet godina besplatnog prevoza, Alakula kaže kako Talin nema gubitaka.

- Nema sumnje da, ne samo da pokrivamo troškove, već imamo i višak. Zaradili smo dvostruko više nego smo izgubili od uvođenja besplatnog prevoza. Srećni smo što se veliki broj ljudi odlučio da se registuje kao stanovnik Talina kako bi iskoristio besplatan javni prevoz - kazao je Alakula.

Dodaje kako se pri planiranju besplatnog javnog prevoza najviše računalo na građane slabijeg imovinskog stanja.

- Računali smo kako će ovu pogodnost koristiti građani s niskim i srednjim prihodima. Ali, koriste ga i građani s iznadprosečnim prihodima jer im javni prevoz omogućava veću pokretljivost po gradu. Prema našim anketama, oni češće izlaze u restorane, bioskope, pozorišta... Time smo pokrenuli i trgovinu i ugostiteljstvo pa korist imaju i lokalne firme. Grad je oživeo, što se oseti i u prihodima grada - dodaje Alan Alakula.

Alakula kaže kako je glavni grad Estonije pre uvođenja besplatnog javnog prevoza bio zagušen autima, a vazduh je sada puno čistiji. S uvođenjem besplatnog prevoza porasle su cene parkiranja, međutim Alakula kaže kako se niko ne žali jer postoji besplatna alternativa.

Oni koji u Talin dolaze automobilima iz udaljenih mjesta koriste uslugu besplatnog javnog prevoza, a na spoljnim delovima grada parkiraju automobil pa moraju platiti ni parking.

Primer glavnog grada slediće i ostali. Vlada već ove godine planira da uvede besplatni javni prevoz u sve gradove Estonije čime bi ta zemlja postala po tome prva na svetu.

Besplatni javni prevoz predmet je rasprava ili već postoji u nekim gradovima Poljske, Nemačke i Francuske.

- Trenutno i Pariz razmatra uvođenje besplatnog javnog prevoza, uglavnom kako bi smanjio zagađenje u centru grada. Kad takav grad donese odluku o besplatnom gradskom prevozu, sigurno će ga slediti i ostali - zaključuje Alan Alakula.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.