PRVA ŽRTVA HAVAJSKOG VULKANA: Gromada iz LAVE pogodila čoveka na TREĆEM SPRATU!
Foto: Reuter

NE SMIRUJE SE

PRVA ŽRTVA HAVAJSKOG VULKANA: Gromada iz LAVE pogodila čoveka na TREĆEM SPRATU!

Vulkan Kilauea na havajskom Velikom ostvru izbacuje lavu od početka maja, a bezbednost stanovnika je sve manja

Objavljeno:

Erupcija havajskog vulkana Kilauea, koji od početka maja izbacuje lavu, ugrozila je prvi ljudski život.

Povređeni čovek sedeo je na balkonu svoje kuće na trećem spratu kad ga je pogodila užarena stena lave.

- Pogodila ga je u cevanicu i razlila se po nozi - rekla je Dženet Snajder, portparolka gradonačelnika, dodajući da komadi lave mogu da budu teški poput frižidera.

Povređeni čovek je hitno prebačen u bolnicu, kako javlja "Hawaii News Now". Iz kabineta gradonačelnika potvrđeno je da je reč o prvoj povredi od početka erupcije.

Vulkan Kilauea na havajskom Velikom ostvru izbacuje lavu od početka maja, a bezbednost stanovnika je sve manja. Premda se smatra jednim od najaktivnijih vulkana na svetu, dosad nije ugrožavao naseljena mesta. Lava je dosad uništila 44 kuće i građevine. Ove subote ključna obalska saobraćajnica koja služi kao glavna ruta za beg bila je u opasnosti da bude odsečena, što bi ugrozilo moguću evakuaciju.

Dosad se oko 2.000 stanovnika iz pogođenih područja moralo evakuisati, zbog 22 vulkanske pukotine, a mnogi su se i svojevoljno priključili zbog visokih koncentracija toksičnih isparenja sumporn-dioksida.

Mogućnost slivanja lave u okean zbog hemijske reakcije koja uzrokuje njihov dodir, u međuvremenu preti otpuštanju toksičnih gasova.

Havajska opservatorija za vulkane javila je da se brzina erupcije povećala u delu gde su četiri pukotine eruptirale istovremeno, a geolozi upozoravaju da smjer lave ostaje nepredvidiv te potiču stanovnike da se pridržavaju uputstava koje izdaje Havajski civilni štab za odbranu.

- Situacija je vrlo dinamična - kazala je geolog Kerolin Parčeta iz Opservatorije na konferenciji za novinare. - Lava se izliva oko istočnog dela Lanipuna Gardens i za mene je to zastrašujući scenario. Najviše me brine da mi ljudi mogli da ostanu zarobljeni - dodala je. S vulkana se čuju jake eksplozije, a pepeo leti i do 9.000 metara u visinu, što bi moglo da ugrozi vazdušni saobraćaj. Uprkos sigurnosnim upozorenjima u nekim naseljenim delovima i predviđanju da bi lava mogla da omete vaudušni saobraćaj, iz havajske poslovne zajednice naglašavaju da su aerodromi otvoreni, a turističke aktivnosti neometane.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.