DELOVALI SU KAO NORMALNA PORODICA: Iza zatvorenih vrata, spremali su TRI SMRTONOSNA BOMBAŠKA NAPADA! (VIDEO)
Foto: Facebook printscreen

terorizam u indoneziji

DELOVALI SU KAO NORMALNA PORODICA: Iza zatvorenih vrata, spremali su TRI SMRTONOSNA BOMBAŠKA NAPADA! (VIDEO)

Susedi porodice ostali su u šoku kad su na vestima videli da je ova mirna porodica izvela tako organizovan napad, kao i da su svih šestoro mrtvi.

Objavljeno:

U indonežanskom gradu Surabaji jedna porodica je u nedelju izvršila tri bombaška napada.

Prema rečima njihovih komšija, oni su delovali kao "mirni, obični ljudi". Ali ono što su zaista planirali bilo je zastrašujuče.

Otac porodice, 46-godišnji Dita Oepriarto, prvo je svoju 42-godišnju suprugu Pudži Kusvati i dve ćerike od 12 i 8 godina, ostavio ispred jedne crkve. Svedoci kažu da su stražari pokušali da zaustave tri ženske osobe s hidžabom da uđu u crkvu, ali u tom trenutku one su aktivirale eksploziv.

Nadzorne kamere zabeležile su taj trenutak:

Nakon što je svoju suprugu i dve ćerke ostavio pred crkvom, Dita se odvezao dalje sa svojom Tojota Avanzom koju je parkirao pred ulaz druge crkve i tamo detonirao eksploziv. Učinio je to u trenutku kad je ispred crkve bilo najviše ljudi - između dve mise.

U trećoj crkvi, na drugoj strani grada, njihova dvojica sinova starosti 15 i 17 na skuteru su vozili eksploziv držeći ga na kolenima, a zatim su ga aktivirali kad su ušli u gužvu.

Susedi porodice ostali su u šoku kad su na vestima videli da je ova mirna porodica izvela tako organizovan napad, kao i da su svih šestoro mrtvi. Rekli su da nisu ničim davali do znanja da bi mogli biti teroristi, niti da bi mogli učiniti tako nešto. Smatrali su porodicu vrlo normalnom, njihova deca su se igrala i družila s decom Dite i Pudži, i redovito su zajedno vozili bicikle. - Njegovi sinovi često su ispred naše kuće igrali fudbal, vozili bicikle, a devojčice su brale cveće - rekao je komšija Binavan Vidiarto.

Porodična fotografija
Porodična fotografija foto: Facebook printscreen

Porodične fotografije objavljene na Fejsbuku takođe ih prikazuju kao tipičnu indonezijsku porodicu, prikazujući ih na raftingu tokom godišnjeg odmora u Severnoj Sumatri i u šetnjama šumom.

- Dugo sam ga poznavao, a poslednji put kad smo se videli, nije se ponašao nimalo neuobičajeno - rekao je ABC-u Samsul Hadi, još jedan komšija.

Uprkos početnim izveštajima da je porodica bila u Siriji, komšije koje kažu da su ih poznavali već decenijama, rekli su da to nije tačno. Prisetili su se da je otac noć pre napada proveo na tremu, te se pripremao za Ramazan.

Mesto napada
Mesto napada foto: EPA / Fully Handoko

Indonezijski predsednik Joko Vidodo naredio je punu istragu o korenima organizacije koja je preuzela odgovornost za napad. Vidodo je obišao mesta napada i opisao ga kao 'barbarski i nečovečni'.

- Pozivam sve ljude da se pridruže u borbu protiv terorizma i radikalizma, protiv naših vrednosti, a to je dragocena vrednost božje raznolikosti. Nijedna reč ne može izraziti našu tugu zbog poginulih -rekao je predsednik Vidodo.

Indonezija se u poslednje vreme sve više suočava s novim talasom terorizma jer se smatra da se oko 500 boraca ISIS-a vratilo u tu zemlju iz Sirije.

Iza napada navodno stoji teroristička indonezijska organizacija Džemah Anšarut Daulah (JAD), indonežanski radikalisti koji su obećali odanost ISIS-u.

Inače, u SAD-u je Tramp organizaciju JAD stavio na visoko mesto terorističkih organizacija odanih ISIS-u.

Policija smatra da je otac Dite Oepriarta šef ogranka JAD-a u Istočnoj Javi. Takođe veruju da je ovo odmazda zbog toga što je Indonezija zatvorila militantne teroriste u Džakarti.

Međutim, u ovom strogo čuvanom zatvoru militanti su uspeli da ubiju petoricu pripadnika elitnog policijskog odreda. U subotu je policija u zapadnoj Javi ubila četvoricu terorista, pa smatraju da je ovaj napad bio odmazda .

U Indoneziji se boje da bi ovakvi teroristički napadi mogli zaređati uoči Ramazana, pa jake policijske snage patroliraju ulicama svih većih gradova, javlja radioaustralia.com.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.