NOVI DIPLOMATSKI SKANDAL: Sin izraelskog premijera na INSTAGRAMU objavio sliku koja je razbesnela TURSKU! (FOTO)
Foto: Instagram printscreen / Yair NetanyahU

nikad gori odnosi

NOVI DIPLOMATSKI SKANDAL: Sin izraelskog premijera na INSTAGRAMU objavio sliku koja je razbesnela TURSKU! (FOTO)

Turska je opozvala svog ambasadora u Tel Avivu i proterala izraelske diplomatske predstavnike u Ankari i Istanbulu, a Izrael je odgovorio sličnom merom

Objavljeno:

Sin izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Jair Netanjahu zagazio je u diplomatsku krizu izmedju Izraela i Turske, postavivši na Instagramu poruku "Fu*k Turkey". Jair Netanjahu je i ranije izazivao kontroverzu svojim objavama na društvenim mrežama, a u ovoj je umesto slova C stavio beli polumesec i belu zvezdicu tako da izgleda kao turska zastava. U odgovoru na to portparol Netanjahuove porodice je rekao da je "Jair Netanjahu privatna osoba i njegovi postovi na Instagram nalogu su takođe privatni".

Slika koju je objavio sin premijera Izraela
Slika koju je objavio sin premijera Izraela foto: Instagram printscreen

Dogodilo se to u vreme kada Izrael i Turska, nekada bliske saveznice, odgovaraju jedna drugoj na proteste na granici pojasa Gaze koji su izbili u ponedeljak. Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi su izraelskom vatrom ubijeno 62 Palestinca, a više od 2.700 ih je ranjeno. Sinoć je jedan zvaničnik Hamasa izjavio da su većina poginulih članovi te islamske organizacije koj vlada pojasom Gaze.

Izrael ionako tvrdi da Hamas podstiče nasilje i koristi masovne proteste kao pokriće za napade. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je za pogibiju Palestinaca okrivio je isključivo Izrael, označivši tu zemlju terorističkom i optuživši je da čini genocid, prenose izraelski mediji. Turska je opozvala svog ambasadora u Tel Avivu i proterala izraelske diplomatske predstavnike u Ankari i Istanbulu. Izrael je odgovorio sličnom merom. Netanjahu je rekao da Erdogan dobro razume šta je terorizam i masakr i da ne bi tebalo da pridikuje Izraelu o vojnoj etici.

Izrael je proterao turskog generalnog konzula iz jeruslima i u sredu pozvao jedinog preostalog diplomatskog predstavnika u Tel Avivu da protestuje zbog stroge bezbednosne kontrole kojoj je u prisustvu fotoreportera podvrgnut ambasador Izraela u Turskoj prilikom odlaska iz te zemlje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.