NATERALI SU GA DA IZUJE I CIPELE: Turska izbacila ambasadora Izraela i pred svima ga ponizila! (VIDEO)
Foto: AP

zategnuti odnosi

NATERALI SU GA DA IZUJE I CIPELE: Turska izbacila ambasadora Izraela i pred svima ga ponizila! (VIDEO)

Ova odluka dolazi posle ubistva 58 Palestinaca u pojasu Gaze

Objavljeno: 16.05.2018. 13:52h
  • 1

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo je ambasadoru  Izraela u Ankari da napusti Tursku na izvesno vreme nakon što su izraelske snage u ponedeljak ubile skoro 60 Palestinaca u pojasu Gaze.

Napuštajući Tursku, ambasador Eitan Naeh podvrgnut je strogoj bezbednoj proveri i to u prisustvu medija, kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Njemu je bezbednosno osoblje naredilo da izuje cipele.Nekolicina diplomata veterana upoznata s protokolom na aerodromu u Istanbulu izjavila je za izraelske medije da nije neuobičajeno da se diplomate podvrgavaju bezbedosnim proverama, ali da nije uobičajeno da se pozovu fotorepoteri i da oni ne mogu da uđu na mesto provere bez odobrenja visokog zvaničnika.

U znak odgovora na proterivanje ambasadora Izrael je naredio da se generani konzul Turske u Jerusalimu Husnu Gurkan Turgoklu, odgovoran za odnose sa Palestincima, vrati kući.

Turski ambasador u Tel Avivu je već ranije pozvan na konsultacije u Anakaru, kao i ambasador Turske u Vašingtonu.I Turska je takodje proterala generalnog konzula Izraela u Instanbulu Josija Levi Safrija.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas jedinog preostalog predstavnika Turske u Izraelu da mu izrazi potest zbog bezbednosnih provera izraelskog ambasadora u Turskoj tokom odlaska iz te zemlje.

Južna Afika je pozvala je u međuvremenuna konsultacije svog ambasadora u Izraelu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)
 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media