PUTIN SEO U KAMION I OTVORIO MOST DUG 19 KILOMETARA: Rusija je konačno čvrsto povezana sa KRIMOM! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

strateški potez

PUTIN SEO U KAMION I OTVORIO MOST DUG 19 KILOMETARA: Rusija je konačno čvrsto povezana sa KRIMOM! (VIDEO)

Završen je 6 meseci pre roka

Objavljeno:

Vladimir Putin je danas otvorio most koji Krim povezuje s Rusijom i smanjuje saobraćajnu izolovanost poluostrva što ga je Moskva aneksirala 2014.

Putin je sam provozao kamion "kamaz", koji je prvi prešao preko mosta pa nakon toga čestitao građevincima jer su pola godine pre roka završili gradnju.

- Čestitam vam. To je prvi deo, prva linija, ali sigurno najvažnija. Ne sumnjam da ćemo do jeseni završiti teretni deo, a kroz godinu dana i železničku prugu - rekao je Putin.

"Pojehali", rekao je Putin nakon što je seo u kabinu kamiona. Njegov kamion se nalazio na čelu kolone od 30 kamiona koji testiraju izdržljivost mosta, javlja Sputnik.

Krimski most, dug 19 km, ide preko Kerčkog prolaza koji Azovsko more razdvaja od Crnog i povezuje poluostrvo Kerč, na Krimu s Tamanskim poluostr vomna jugu Rusije. Putin je u promet pustio deo mosta za putnička vozila sa četiri trake uz koji će se posle izgraditi železnički deo s dve pruge.

Izgradnju mosta koja je počela u 2016., ruska država je poverila firmi milijardera Arkadija Rotenberga koji je Putinov partner u džudu.

Po uredbi objavljenoj na mrežnoj stranici vlade, Strojgazmontaž je trebao završiti most do decembra 2018. po ceni koja nije smela biti veća od 2,9 milijarda evra po tadašnjem kursu.

Ali tokom poseta u martu nekoliko dana pre pobede na predsedničkim izborima, Putin je zatražio da most bude gotov već u maju "kako bi se ljudi mogli njime koristiti tokom leta".

Krim je popularna turistička destinacija među Rusima i ruski turisti su jedan od glavnih izvora prihoda tog poluostrva poznatog po plažama i planinama koje se ruše u Crno more.

Most će biti otvoren za automobile i autobuse od 16. maja, saopštio je Kremlj. Vozovi će saobraćati od kraja 2019. Visina mosta na glavnom luku je 35 m, a najveća dopuštena brzina 120 km/h u povoljnim vremenskim uslovima, objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Krimski most treba smanjiti geografsku izolovanost Krima koji je Rusija u 2014. pripojila svojoj teritoriji nakon intervencije ruskih specijalnih snaga i referenduma o aneksiji koji su Kijev i Zapad ocenili "nezakonitim".

Izgradnjom Krimskog mosta je narušena teritorijalna celovitost Ukrajine, ocenio je Sud pravde Evropske unije.

U poseti gradilištu u martu Putin je istaknuo da su poslednji ruski car Nikolaj II. i Hitler u Drugom svetskom ratu također hteli podići most između Krima i Rusije, ali je prvog sprečio Prvi svetski rat, a drugog bombardovanje.

- A vi, vi ste uspeli. To je sjajno. Most "nije samo jedini takav u našoj zemlji, nego i u svetu - istakao je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.