DANAS JE DAN D NA BLISKOM ISTOKU: Tramp otvara AMBASADU U JERUSALIMU, da li je otvorena i PANDORINA KUTIJA?
Foto: Fonet

OTVORIO VRATA PAKLA

DANAS JE DAN D NA BLISKOM ISTOKU: Tramp otvara AMBASADU U JERUSALIMU, da li je otvorena i PANDORINA KUTIJA?

Dok Trampova administracija tvrdi da će ovaj potez dovesti do veće stabilnosti u regiji, kritičari se boje upravo suprotnog

Objavljeno:

Donald Tramp u decembru je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, a danas će njegova administracija službeno otvoriti novo ambasadu u tom gradu. Proslava otvaranja nove ambasade počinje u 16 sati po lokalnom vremenu, i to tačno na sedamdesetu godišnjicu američkog priznanja Države Izrael i dan nakon godišnjice njenog osnivanja. Isti taj dan Palestinci zovu Nakba, odnosno Katastrofa, budući da su na stotine hiljada pripadnika ovog naroda tada izbeglo ili su proterani iz svojih domova u današnjem Izraelu.

Dok Trampova administracija tvrdi da će ovaj potez dovesti do veće stabilnosti u regiji, kritičari se boje upravo suprotnog: Palestinci, koji takođe traže Jerusalim, ili barem njegov istočni deo, za budući glavni grad svoje države, pokrenuli su masovne proteste odmah nakon Trampove odluke. Palestinski prtesti nastavili su se i u martu i aprilu, povodom godišnjice palestinskog prognanstva, a izraelska vojska odgovorila je na njih nasilno, pri čemu je ranila na stotine i ubila na desetke nenaoružanih ljudi koji su protestvovali, kao i dvojicu novinara.

Novi protesti na palestinsko-izraelskoj granici upravo su izbili uoči inauguracije američke ambasade, javlja AFP.

A iako se te pretnje zasad nisu ostvarile, islamistička organizacija Hamas, koja je na vlasti u Pojasu Gaze, u decembru je poručila Trumpu da je ''otvorio vrata pakla''. Mnogo alarmantnije za Washington je, međutim, to što je golem deo međunarodne zajednice ili glasao protiv Trampove odluke ili ostao suzdržan u Glavnoj skupštini UN-a. Samo devet zemalja članica glasalo je protiv rezolucije kojom se tražilo da SAD povuče svoju odluku, uglavnom mikro-državice poput Maršalovih ostrva i Naurua.

Glavna kritika koju Palestinci, ali i mnogi drugi, upućuju Washingtonu, ta je da se ovim odrekao svoje deklarativne uloge poštenog i neutralnog posrednika u višedecenijskom teritorijalnom sporu između Izraelaca i Palestinaca. SAD se, drugim rečima, s Trampom čvrsto postavio na stranu Izraela, prihvatajući njihovo svojatanje celog Jerusalima kao ''nedeljive i večne'' prestonice jevrejske države, čime je neutralno rešenje o Jerusalimu kao zajedničkoj prestonici Palestinaca i Izraelaca praktički skinuto sa stola.

Bruce Riedel, koji sada upravlja Obaveštajnim projektom na Instituciji Brookings, u razgovoru za CNN rekao je kako je, s tenzijama između Irana i Izraela u Siriji, predsednik Tramp sada samo na ''nekoliko dana od bacanja još jedne bačve benzina na vatru preselenjem ambasade u Jerusalimu'', što je ''vrlo opasno''.

S druge strane, američki ambasador u Izraelu David Friedman u petak je novinarima izrazio optimizam oko svog dolaska u Jerusalim: - Na duži rok smo uvereni da ova odluka stvara priliku i platformu kako bismo nastavili sa pomirljivim procesom na temelju stvarnosti, a ne fantazija. Prilično smo optimistični da će ova odluka ultimativno stvoriti više, a ne manje stabilnosti.

Drugim riečima, Trampova Bela kuća smatra da će priznanje otvoriti prostor za realističnije pregovore jer će dati Izraelu mogućnost da pregovara s pozicije snage, a onda i da pristane na ustupke i konačno sklopi mir s Palestinom. Međutim, Friedman je priznao da SAD nije zatražio ni dobio ikakve ustupke od Izraela u zamenu za priznanje. Američki State Department se ipak donekle ogradio, naglašavajući da ''ne zauzima poziciju o pitanjima konačnog statusa, uključujući specifične granice izraelskog suvereniteta u Jerusalimu niti o razrešenju osporavanih granica''.

Friedman će predsedati ceremonijom posvete ambasadorima, a pratiće ga zamjenik državnog sekretara John Sullivan, ministar finansija Steven Mnuchin, Trampov zet i visoki savetnik Jared Kushner, njegova ćerka Ivanka Tramp i posebni predstavnik za međunarodne pregovore Jason Greenblatt. Sam Tramp ipak neće prisustvovati otvaranju.

Trump je u decembru svojom odlukom o Jerusalimu samo ispunio svoje predizborno obećanje, opravdavajući je kao ''prepoznavanje stvarnosti da je Jerusalim izraelska prestonica i sedište njegove vlade''. Ali kao i u slučaju nedavnog povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, reč je o vrlo rizičnom potezu koji samo produbljuje ionako opasne tenzije u regiji. Status Jerusalima međunarodni su pregovarači redovno ostavljali kao zadnje pitanje u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine.

Analitičarka: Vrlo opasna poruka u regiji

Naravno, Jerusalim, čiju je istočnu polovinu Izrael de fakto pripojio nakon rata s arapskim susedima 1967., nije samo tačka nacionalnog nego i religijskog spora, budući da se u njemu nalaze najsvetija mjesta za jevreje i hrišćane, kao i jedno od najsvetijih mesta za muslimane. A ceremoniji otvaranja prisustvovaće i kontraverzni američki pastori John Hagee i Robert Jeffress, predstavnici fundamentalističke hrišćanske desnice koja bezuslovno podržava Izrael i to otvoreno opravdava biblijskim proročanstvima povezanima za Sudnji dan.

- Pitanje nije što će biti regionalna reakcija, pitanje je šta je legalno i šta je ispravno, napominje Diana Buttu, analitičarka i bivša savetnica palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, za CNN, i dodaje da Tramp ovako šalje poruku da je (izraelsko) zauzimanje teritorija silom u redu', što je 'vrlo opasna poruka u regiji.

Aaron David Miller, bivši američki pregovarač za Bliski istok i potpredsednik Centra Wilson, takođe upozorava da Trump ovom odlukom nije ''skinuo Jerusalim sa stola'' nego je to pitanje postavio u prvi plan u vreme kad nijedna strana nije voljna ili u stanju da pregovara oko njega. Jedino je rešenje, smatra, da Tramp iznese mirovni plan u kojem će Palestincima biti zagarantovani državnost i istočni Jerusalim kao prestonica te države. U suprotnom, praktički je sigurno da neće biti dogovora, a verovatnost nasilja u Jerusalimu će se u budućnosti uvećati.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.