OVO JE PUTIN OBEĆAO VUČIĆU: Izrael je upravo uništio raketni sistem Pancir S1 koji pripada sirijskom PVO! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Телеканал Звезда

ljuta mašina

OVO JE PUTIN OBEĆAO VUČIĆU: Izrael je upravo uništio raketni sistem Pancir S1 koji pripada sirijskom PVO! (VIDEO)

Rakete koje su korišćene u napadu Izraela na iranske ciljeve u Siriji će vrlo verovatno obogatiti srpsko naoružanje

Objavljeno: 14:12h

Vojska Izraela je u poslednjem napadu na protivvazdušni raketni kompleks "Pancir-S1" zasula raketama iranske ciljeve u Siriji.

Video je snimljen kamerom na raketi "Spajk NLOS", preneo je Sputnjik.

Snimak je objavljen nakon zaoštravanja sukoba na relaciji Izrael - Iran, nakon što su iranske snage iz Sirije ispalile rakete ka izraelskim položajima na Golanskoj visoravni.

"To je crvena linija, prešli ste je", poručio je tom prilikom izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Rakete koje su korišćene u ovom napadu će vrlo verovatno obogatiti srpsko naoružanje. Naime, tokom parade u Rusiji kojoj je prisustvovao Aleksandar Vučić, Putin mu je šapnuo da su sistemi poput "pancira" i "uragana" prave stvari za Srbiju. Ipak, kako je rekao, "uragan" je skup za našu zemlju, dok je "pancir" druga priča.

"Pancir S1" - ubica "apača" i aviona A-10

Podsećamo, razvoj "pancira" počeo je 1989. godine, kada su shodno političkim promenama u svetu izmenjene i tehničke specifikacije oružja koje je potrebno ruskoj armiji. Stvoren je kako bi trupama pružio podršku od napada američkih jurišnih aviona "A-10 tanderbolt" i borbenih helikotera "apač".

Ovaj sistem predstavlja promene taktičkih pretpostavki ruske vojske, pa je novi hibridni sistem, koji uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa, kao što su S-300 i S-400.

Svaki od ovih sistema može da funkcioniše samostalno, ali u idealnim konfiguracijama baterije čini deset lansera praćenih mobilnim komandnim centrima. Montira se na više različitih vozila, uključujući kamione i guseničare.

Ruska armija je "pancire" rasporedila u Siriji, kao direktnu zaštitu svojih snaga. "Panciri" su, takođe, upotrebljavani tokom sukoba u Ukrajini.

Naoružanje ovog sistema čini 12 projektila 57E6 ili 9M335 i dva automatska topa kalibra 30 milimetara, koji ispaljuju do 2.500 granata u minuti. "Pancir" može da napadne do četiri cilja istovremeno. Oba projektila koja se koriste na "panciru" su dvostepena i osnovu čini bojeva glava sa 20 kilograma eksploziva i blizinskim upaljačem. Može gađati mete na daljinama od 1,2 do 20 kilometara.

"Pancir" se nalazi u naoružanju armija Alžira, Irana, Iraka, Jordana, Omana, Rusije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vijetnama.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.