IRAN NAPAO IZRAEL: Da li je Teheran uhvatio Tel Aviv na spavanju, i DA LI JE OVO POČETAK VELIKE NESREĆE?
Foto: EPA/Syrian Military Media Handout

ZAHUKTAVA SE

IRAN NAPAO IZRAEL: Da li je Teheran uhvatio Tel Aviv na spavanju, i DA LI JE OVO POČETAK VELIKE NESREĆE?

Stanovnici Golanske visoravni, i Izraelci i Arapi, koji su se uživo javljali u TV program Al Mayadina, tvrdili su da je više od 40 kola hitne pomoći ušlo u vojnu bazu i evakuisalo ranjene

Objavljeno:

Kako se i očekivalo, izlazak SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom rezultirao je eskalacijom sukoba koji bi se mogli pretvoriti u rat širih razmera koji bi mogao obuhvatiti ceo Bliski istok a možda čak i šire područje. Vojni sudar iranske i izraelske vojske na Golanskoj visoravni je trebalo da bude uvod u veliki rat, međutim, zbog neučinkovitosti izraelskog raketnog štita taj je rat na neko vreme odložen. Naime, iranske snage u Siriji, u znak odmazde za napad na sirijsku vojnu bazu T4 kod Homsa pri čemu je ubijeno sedam oficira iranske revolucionarne garde, napale su prvi put baze izraelske vojske na Golanskoj visoravni ispalivši više od 67 razornih dalekometnih projektila Grad i raketa Fajr od kojih je izraelski sistem protivvazdušne odbrane Iron Dome uspeo da presretne samo 20 projektila koji su dolazili iz Sirije dok su ostali projektili pogodili ciljeve. Iran je time hteo da promeni pravila igre i uputi jasnu poruku Izraelu – na svaki budući napad na iranske snage u Siriji uslediće odgovor. Rat (dez)informacijama

Izraelska vojska optužila je za napad iransku brigadu Al Quds. Uprkos tome što izraelska vojska tvrdi da nema žrtava ni štete u izraelskim vojnim bazama, izraelski analitičari tvrde da je jedna baza sigurno bila pogođena s obzirom na to da je izraelska vojska blokirala mesto gde su rakete pale pa je odmah bio zabranjen pristup medijima i uvedena je cenzura na izvetavanje i objavljivanje bilo kakvih izveštaja. Tako su skoro svi izraelski mediji bili prisiljeni da prenose ono što je prenosila libanska TV stanica Al Mayadin koja je jedina uživo pratila sve događaje do ranih jutarnjih sati.

Stanovnici Golanske visoravni, i Izraelci i Arapi, koji su se uživo javljali u TV program Al Mayadina, tvrdili su da je više od 40 kola hitne pomoći ušlo u vojnu bazu i evakuisalo ranjene.

Za izraelsku obaveštajnu službu i vojni vrh enigma je kako je iranska revolucionarna garda uspela da dođe do podataka vezanih za tu izuzetno važnu vojnu bazu na Golanskoj visoravni s obzirom na to da su izraelska vojska i Google Earth potpisali sporazum o zabrani snimanja svih područja gde se nalaze izraelske vojne baze.

Uprkos tome što je izraelska vojska javno obaveštavala da je od napada na bazu T4 podigla punu pripravnost i pripremila skloništa s obzirom na to da je Iran govorio da će odgovoriti na taj napad, Izrael nije bio pripremljen za obranu od iranskog napada. Naime, na društvenim mrežama su Izraelci objavili slike skloništa koja su bila bez struje, vode i osnovnih potrepština za boravak u njima, što dokazuje da Izraelci do poslednjeg trenutka nisu verovali da će Iran odgovoriti. Zbog neučinkovitosti izraelskog sistema protivvazdušne obrane Iron Dome, prema mišljenju izraelskih vojnih analitičara, odloženo je izraelsko bombardovanje nuklearnog postrojenja u Iranu s obzirom na to da su se i izraelski premijer Netanjahu i Tramp složili da je napad Irana na Golansku visoravan agresija na koju treba odgovoriti.

Naime, Izraelci, koji poseduju tri bombardera F 35 koji su tehnološka tajna i nevidljivi za radare, bili su spremni da bombarduju Iran. Međutim, napad Izraela na Iran izazvao bi reakcije i uz sirijski front otvorio bi i libanski. Izraelu bi, u tom slučaju, osim projektila iz Sirije i Libana pretile i balističke rakete iz Irana, što bi moglo da bude pogubno za Izrael pa bi odnelo na desetine hiljada žrtava. Zbog toga je Izrael ograničio svoju operaciju tako što je bombardovao skladište oružja, logističke ciljeve i obaveštajne centre koje koriste elitne iranske jedinice u Siriji, pri čemu su, kako tvrde zapadni mediji, poginula najmanje 23 pripadnika iranske revolucionarne garde.

Izraelski ministar obrane Avigdor Liberman kazao je da je izraelska vojska pogodila gotovo sve iranske mete u Siriji, kao odgovor na raketne napade s tih položaja, dodavši da Iranci ne smeju zaboraviti njihovu poruku da ako na Izrael padne kiša, Iran će pogoditi nevreme i oluja.

Urazumite se!

Eskalacija koja se dogodila nakon izlaska SAD-a iz nuklearnog sporazuma zabrinula je svet. Ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Emanuel Makron, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel zbog zabrinutosti od rata na Bliskom istoku pozvali su Izrael i Iran da se suzdrže od bilo kakve mogućnosti eskalacije sukoba.

“Eskalacija u proteklim satima pokazuje da se sada stvarno radi o jednom pitanju: Rat ili mir?”, komentarisala je zabrinuta Merkel.

Juval Steinitz, izraelski ministar za energetiku i infrastrukturu zapretio je pre tri dana da bi Izrael mogao da ubije sirijskog predsednika Bašara Al Asada ako se Iran posluži sirijskom teritorijom za napade na Izrael, dok je izraelski premijer Netanjahu zapretio i susednoj državi Liban u kojoj je na izborima pobedio proiranski Hezbolah.

BONUS VIDEO: KURIR TV VESTI: ŠTA SE UBIJENI NARKO-DILER LUKA RADULOVIĆ pre mesec dana nagodio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal?!

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.