VOJNI SPEKTAKL U MOSKVI U KOJI JE GLEDAO CEO SVET: Crvenim trgom marširala je vojska, Vučić pored Putina kao počasni gost (VIDEO) (FOTO)
Proslava Dana pobede nad fašizmom, Foto: Printscreen/RT

proslava dana pobede

VOJNI SPEKTAKL U MOSKVI U KOJI JE GLEDAO CEO SVET: Crvenim trgom marširala je vojska, Vučić pored Putina kao počasni gost (VIDEO) (FOTO)

Predstavljena su vozila vazdušnih desantnih snaga, samohodne haubice, raketni bacači, buk sistemi..

Objavljeno: 16:58h

U glavnom gradu Rusije, održala se velika vojna parada povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

U predstavljanju borbenih vozila, prikazan je tenk T 34-85, glavni sovjetski tenk u Drugom svetskom ratu, kojim je sovjetska vojska ušla u Berlin, kao i tenk pete generacije "armata". Predstavljena su i vozila vazdušnih desantnih snaga, samohodne haubice, raketni bacači, buk sistemi.

Na paradi je prikazan i robotizovani tenk "uran 9" i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

"Višenamenski robotizovani borbeni kompleks 'uran 9' naoružan je protivtenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom. 'Uran 9' može sam da locira mete, ali odluku o paljbi doneo je komandir vozila koji je sedeo u blindiranom kamionu ne dalje od tri kilometra od 'urana 9'", naveo Bi-Bi-Si.

Vojna parada u Rusiji
Vojna parada u Rusiji foto: Reuter/Sergei Karpukhin

Na vojnoj paradi je predstavljen i "robotizovani diverzant", vozilo "uran 6", koje se koristi za čišćenje mina. Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put na paradi prikazan je i terenski pešadijski bagi, namenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima, navodi Bi-Bi-Si.

Prikazan je i novi dron "Korsar", koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha. "Korsar" ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može leteti na visinama do šest kilometara.

Usledio je i prelet helikoptera, posle čega i prelet bombardera i lovačkih aviona.

Vojna parada u Rusiji
Vojna parada u Rusiji foto: Reuter/Maxim Shemetov

Na nebu iznad Moskve su bili strateški raketni nosači Tu-160, Tu-95MS, bombarderi dugog dometa Tu-22MZ, avioni-tankeri Il-78, vojno-transportni avioni Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM, "mig 29", presretači "mig 31BM", lovci-bombarderi Su-34, bombarderi Su-24M, jurišni avioni Su-25.

Prikazan je i stelt lovački avion pete generacije, ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva, "suhoj 57" (poznat i kao T-50), navodi Bi-Bi-Si, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Avioni "mig 31" preleteli su Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete "kinzal", koje mogu uništiti i nosače aviona.

"Striži" su izveli svoj let, a garda egzercir.

Predsednik Srbije je, nakon što je zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom položio vence na spomenik Neznanom junaku povodom Dana pobede, uz zvuke i srpske himne, rekao da je to osećaj koji je teško opisati i da je srećan što je naša zemlja uvažena na tako veličanstven način. "Bio sam srećan što sam našu malu zemlju mogao da predstavljam i budem uvažen na velicanstven način u Moskvi i Rusiji. . . kada čujete srpsku himnu na polaganju venaca, a stojite pored Putina i Netanijahua, onda je to osećaj koji mali broj ljudi u svetu može da opiše", rekao je predsednik Vučić novinarima.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić na Vojnoj paradi u Rusiji
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić na Vojnoj paradi u Rusiji foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Kako je rekao, iskoristio je mogućnost da razgovara sa premijerom Izraela o tome kako dalje da učvrstimo naše odnose. Dodao je i da je sa predsednikom Rusije razgovarao u protekla dva dana, ali i ispričao anegdotu o dva ruska veterana koji su, inače, svoje vojevanje u Drugom Svetskom ratu završili na granici Srbije, koji su se na prijemu koji je Putin priredio raspitivali - "gde je taj predsednik Srbije". Privukli su, kaže, i pažnju predsednika Rusije, koji ih je pitao da li je moguće da su svoje ratovanje u Drugom svetskom ratu počeli kod Staljingrada, a završili na granicama Srbije i Jugoslavije.

Pred zvaničan početak parade, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je pripadnike paradnih jedinica kako bi ih pozdravio. U vojnoj paradi na Crvenom trgu inače, učestvovalo je više od 13.000 vojnika, vojna tehnika i avijacija svih vidova i rodova vojske oružanih snaga Ruske federacije, kao i druge jedinice.

Kada je završio obilazak paradnih jedinica, Šojgu se uputio ka centralnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije, vrhovnom komandantu oružanim snagama Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

Putin je čestitao Dan pobede građanima Rusije, vojnicima i oficirima, rekavši da će je to sveti praznik za čitavu zemlju, praznik opštenacionalnog ponosa. "Pre 73. godine završio se Veliki otadžbinski rat, nacizam je slomljen, uništeni planovi svetske dominacije. Ta dugo očekivana reč je odmah obišla čitav svet i svi su shvatili da je upravo Sovjetski Savez odigrao presudnu ulogu, naš vojnik je zaštitio čast svoje zemlje. Međutim, sada to pokušavaju da precrtaju, da revidiraju istoriju. Mi to nikada nećemo dozvoliti.Uvek ćemo se ponositi što sovjetski narod nije posustao.Naš narod se borio na život i smrt, nijedna zemlja nije izdržala takvu najezdu. Ničem se ne može izmeriti hrabrost naših vojnika. Deveti maj objedinjuje sve generacije, svaka porodica ima svog heroja", rekao je Putin, a preneo je Sputnjik. U junu 1941. rat je ušao u svaki dom, podsetio je Putin, rekavši da je rat uvek izazov životu. Sećamo se pouka istorije i one nam ne daju da žmurimo. Razumemo svu opasnost savremenih pretnji, istakao je Putin. On je dodao da je Rusija otvorena za dijalog o svim pretnjama savremenoj bezbednosti. Kako je još naveo Sputnjik, na početku parade, pored Putina stajao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić na vojnoj paradi u Moskvi
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić na vojnoj paradi u Moskvi foto: Reuters

Rusija će na današnjoj vojnoj paradi povodom Dana pobede prikazati novo oružje, među kojim su i novi robotizovani tenk Uran-9 i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

Ovde možete uživo pratiti tok parade:

Bonus video

LIKVIDACIJA UŽIVO: Ovako je izešetan Maradona

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.