TRULO MESO, TUNJEVINA SA HEMIKALIJAMA, LAŽNO MLEKO U PRAHU: Uhapšeno 749 osoba, OTROVNA HRANA IŠLA NA BALKAN! (VIDEO)
Širom Evrope zaplenjeno 3.600 tona hrane, Foto: Printscreen/youtube

NEOPHODNA VEĆA OPREZNOST

TRULO MESO, TUNJEVINA SA HEMIKALIJAMA, LAŽNO MLEKO U PRAHU: Uhapšeno 749 osoba, OTROVNA HRANA IŠLA NA BALKAN! (VIDEO)

Istraga pod nazivom OPSON VII sprovedena je tokom četiri meseca u 67 zemalja

Objavljeno:

Trulo meso, tunjevina obojena hemikalijama i lažno mleko u prahu za bebe - samo su deo proizvoda koji su zaplenjeni u sklopu istrage Evropola s polica prodavnica širom Evrope.

Istraga pod nazivom OPSON VII sprovedena je tokom četiri meseca u 67 zemalja, a rezultat je oduzimanje više od 3.600 tona i 9.7 miliona litara hrane i pića prilikom 41.000 provere sprovedene u prodavnicama, supemarketima, aerodromima, morskim lukama i industrijskim postrojenjima. Ukupno je uhapšeno ili zadržano na ispitivanju 749 osoba.

- Rezultati ove akcije pokazuju šta se sve može postići kako bi se zaštitili kupci kada se udruže snage i pokrenu koordinisane akcije - kazao je Jari Liuku, šef Evropskog centra za teški i organizovani kriminal Evropola.

- Ovo je potez koji je zahtevao prekograničnu saradnju. Sve države suočavaju se s ovom opasnošću i dužnost agencija za sprovođenje zakona jeste da osiguraju da je ono što dođe na tanjir kupaca izvorno i sigurno.

- Raskrinkali smo gotovo 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića i sprečili stavljanje potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržište - rekao je Daoming Zang, šef Interpolovog odeljenja za ilegalna tržišta.

- Obim zaplenjenih proizvoda podsetnik je javnosti da moraju da budu oprezni po pitanju toga šta kupuju i odakle stiže roba - dodao je.

Slučajevi po zemljama

Belgija - prodavanje trulog mesa za konzumaciju

U Belgiji je zatvorena najveća fabrika za preradu mesa, a supermarketi su uklonili mesne proizvode s njihovih polica. Licenca za rad oduzeta im je nakon otkrivenog potencijalnog zdravstvenog rizika kod dva proizvoda: mlevenog mesa i goveđeg repa. Inspektori su našli mesne otpatke i delova trupla namijenjenih za hranjenje životinja i zabranjenih za ljudsku konzumaciju. Nakon što je skandal otkriven na Kosovu 2016. godine, iz Vevibe su priznali da su izvozili trulo meso u zemlje jugoistočne Evrope i Afriku, ali pristali su da komentarišu samo slučaj Kosova.

Španija - lažno mleko u prahu za bebe

Četvoro ljudi je uhapšeno, a fabrika koja pakuje krijumčarene mlečne formule uglavnom namenjene za prodaju u Kini. Osam tona proizvoda je zaplenjeno, a prah koji su kupovali u Poljskoj za jedan evro po kilogramu i dostavljali do Barselone nije bio štetan ali u njemu nije bilo nutrijenata potrebnih za prehranu novorođenčadi i proizvod nije zadovoljavao zdravstvene i sigurnosne standarde.

Francuska - krijumčarenje kvarljive robe

U koordinisanoj akciji zaplenjeno je 9.5 tona kvarljive robe i 60 litara goriva i sirovina namenjenih za ilegalno rudarstvo zlata.

Širom Evrope

Tokom akcije OPSON VII 11 evropskih zemalja sarađivalo je kako bi razotkrili kriminalne radnje vezane za tunjevinu. To je bila prva takva akcija sprovedena na specifičnom proizvodu. Nezakonite prakse uključivale su zamensku ribu koja je lažno predstavljana kao sveža. Tunjevina namenjena za konzervisanje ilegalno je bila tretirana hemikalijama koje su bojile ribu kako bi dale utisak svežine. Ukupno je zaplenjena 51 tona tune i više od 380 uzoraka.

Iz Evropola napominju da su tokom godina predstavnici agencija prošli treninge i radionice za racije i istragu vezanu za prepoznavanje lažnih proizvoda od originalnih. Ističu kako će detaljan izveštaj o rezultatima operacije OPSON VII biti objavljen u narednim mesecima.

BONUS VIDEO: JAKO NEVREME ZAHVATILO BEOGRAD OVOG POPODNEVA: Led iz oblaka sručio se na ulice, a za njim i pljusak!

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.