Niko se više neće zvati Sekira: 10.000 dozvoljenih imena u Tadžikistanu! (FOTO)

GVOZDENA DISCIPLINA

Niko se više neće zvati Sekira: 10.000 dozvoljenih imena u Tadžikistanu! (FOTO)

Najviše zakonodavno telo azijske države proširilo je novouvedenu zabranu davanja imena novorođenoj deci inspirisana predmetima i životinjama i na imena koja nisu u skladu sa tradicijom i kulturom zemlje
Objavljeno:

Parlament Tadžikistana usvojio je danas zakon kojim se zabranjuje davanje deci imena predmeta i životinja kao i strana ili imena koja nisu u skladu s kulturom i tradicijom zemlje. Hrvati nam rasplakali decu: Srbi više neće moći da prave torte sa Diznijevim junacima (FOTO) (MEME) - Više nećemo registrovati strana i ona imena koja podrivaju čast i dostojanstvo zemlje - saopštilo je tamošnje Ministarstvo pravde posle usvajanja zakona. Vlasti u Dušanbeu će sastaviti spisak od oko 10.000 imena koje će biti data roditeljima na uvid kada dobiju dete. Dodaje se će jedino imena s tog spiska biti registrovana u matičnim knjigama rođenih.

Tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon ranije je kritikovao imena koja asociraju na životinje ili predmete, kao što su "Vuk", "Sekira" ili "Metla". Predsednik je 2007. godine skratio svoje prezime koje je imalo ruski završetak kao nasleđe iz doba Sovjetskog saveza, od Rahmonova na staro prezime njegovih predaka Rahmon. Dodavanje ruskog završetka na prezimena je počelo tridesetih godina prošlog veka, kada je Tadžikistan bio sovjetska republika. Tokom poslednjih godina Sovjetskog sveza, mnogi intelektualci Tadžikistana su upućivali pozive na povratak starih prezimena.
(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.