TVORAC RUSKOG NERVNOG OTROVA NOVIČOKA PREGAŽEN: Pre nedelju dana izjavio je da je RUSIJA kriva za trovanje SKRIPALJA!
Vladimir Uglev, Foto: AP

upozorenje?

TVORAC RUSKOG NERVNOG OTROVA NOVIČOKA PREGAŽEN: Pre nedelju dana izjavio je da je RUSIJA kriva za trovanje SKRIPALJA!

Novičok je otrov koji je korišćen u pokušaju ubistva ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji

Objavljeno:

Naučnik Vladimir Uglev (71) pregažen je autom u blizini svog doma, svega nekoliko dana nakon što je izjavio da je radio na razvoju Novičoka, ruskog nervnog otrova.

Novičok je otrov koji je korišćen u pokušaju ubistva ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji.

Uglev je prebačen u bolnicu u njegovom rodnom gradu Anapu u utorak, nakon što ga je na pešačkom prijelazu udario automobil.

Od udarca je zadobio ozlijede glave, desne ruke i noge. Njegovo je stanje stabilno, a lekari čekaju rezultate pretraga glave.

Uglev je za "Bel" izjavio da je prelazio put kada je primetio da automobil ne usporava. Počeo je trčati i zamalo uspeo da pretrči ulicu, ali automobil ga je ipak udario. Da ne završi pod točkovima, odskočio je na haubu automobila i glavom udario u vetrobransko staklo.

Zanimljivo, Uglev je kazao da zna ko ga je udario. Tvrdi da je to bio 70-godišnji meštanin, javlja "Biznis Insajder".

Stradali naučnik je pre nešto manje od sedam dana izjavio kako je siguran da Rusija stoji iza pokušaja ubistva Sergeja Skripalja i njegovu ćerke. Bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj proveo je nekoliko nedelja na intenzivnoj nezi nakon što je otrovom Novičokom isprskana kvaka na vratima njegovog doma u Salsburiju.

Uglev je rekao i da Britanci neće uspeti dokazati da iza napada na Skripala stoje Rusi, osim ako ne uspeju da pronađu bočicu iz koje je otrov korišćen.

- Logika događaja upućuje na to da iza svega stoji Rusija, kao i način na koji su reagovale naše vođe. Toliko su brzo počeli vikati 'Nismo mi!' Kao lopov koji ukrade nešto u prodavnici pa prvi počne vikati, lopov nije tu, tamo je, uhvatite ga!' - kazao je.

Uglev je jedan od tvoraca Novičoka
Uglev je jedan od tvoraca Novičoka foto: AP

Bivši naučnik Uglev tvrdi da je učestovao u razvoju nervnog agensa A-234, korištenog za trovanje Skripaljovih.

- Po masenoj spektrometriji, prisutnosti flora i molekularnoj težini, i podacima koje sam nedavno dobio znam da se radi o tom otrovu - izjavio je za BBC.

Uglev je kazao da su otac i kći Skripalj preživeli zato što su u tom loše izvedenom pokušaju atentata primili samo malu dozu otrova.

Uglev tvrdi da je radio u tajnoj sovjetskoj laboratoriji u gradu Šikhani u Saratovu, na razvoju nervnih otrova koji su i danas delotvorni.

- Sudeći prema čistoći uzorka, smesa bi mogla biti mojih ruku delo. Smesa može jako dugo stajati, doslovno nema rok trajanja - objasnio je Uglev.

Dodao je i kako je proizvedeno 90-tak kilograma A-234 i sličnih nervnih otrova, ali da nisu ušli u masovnu proizvodnju. Međutim, i to što je proizvedeno je dovoljno da ubije stotine hiljada ljudi, a na njegovoj je savjsti barem desetak ljudi za koje veruje da su ubijeni ovim nervnim otrovom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.