RUSI UNIŠTAVAJU AMERIČKE LETELICE NAD SIRIJOM, a niko ne zna KAKO!
Američki dron, Foto: AP

misterija

RUSI UNIŠTAVAJU AMERIČKE LETELICE NAD SIRIJOM, a niko ne zna KAKO!

Ruske snage navodno su zabrinute da bi SAD mogao da se osveti zbog navodne upotrebe hemijskog oružja i zapravo ometanjem signala dronova se nadaju da će im otežati prikupljanje informacija

Objavljeno:

Ruske vojne snage aktivno pokušavaju da ometaju američke dronove koji lete nad Sirijom. Ometajući njihove signale i GPS ugrožavaju i ometaju tok vojnih operacija. Ovakvo ometanje "ozbiljno utiče" na američke operacije,ali još uvek nije jasno koliko je zapravo opasno, piše Popular mehaniks.

NBC tako navodi, citirajući četiri izvora iz Pentagona, da je ometanje počelo još pre nekoliko nedelja. I to ubrzo nakon hemijskih napada sirijskog režima na područje Ghoute koja je u rukama pobunjenika. Ruske snage navodno su zabrinute da bi SAD mogao da se osveti zbog upotrebe hemijskog oružja i zapravo ometanjem signala dronova se nadaju da će im otežati prikupljanje informacija.

Prema izveštaju, sofisticirana oprema za ometanje koju je razvila ruska vojska utiče čak i na navigacijsku opremu a dosta dobro utiče i na kodiranu komunikaciju, iako zapravo kodirane poruke otežavaju ulazak u kontrolne sisteme dronova.

Odeljenje za obranu odbilo je da komenatriše da li su se, zbog ove ruske prakse, neki dronovi i srušili ili oštetili.

Nije potpuno jasno ni koji dronovi su pogođeni ili oštećeni u ovim napadima i manipulaciji, iako NBC tvrdi da tehnologija utiče na manje dronove a ne pogađa MQ-9 Reaper ili veće. Nameće se zaključak da ometanje, iako učinkovito, ima manji domet i veći dronovi ga jednostavno mogu nadleteti. Ipak, isto tako veći dronovi imaju i rezervne navigacijske sisteme i ne zavise potpuno od GPS-a poput manjih dronova, kao što su RQ-7 Shadow ili ScanEagle koje ovakvi napadi mogu pogoditi i oštetiti.

Rusko ometanje ipak u ovakvim situacijama zapravo pomaže Amerikancima da pronađu funkcionalan način da mu se suprotstave, piše Popular Mehaniks, i da se od njega obrane i tako se pripreme za pravi rat. Tako američka vojska sada već ubrzano radi na poboljšanju svog vojnog sistema a nadaju se da u budućnosti neće toliko zavisiti od GPS-a kako bi bili precizni.

Dugoročno bi posledice ometanja zapravo mogla osetiti Rusija.

BONUS VIDEO: Espreso intervju: Marko Bastać

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.