SA SOBOM NOSE FLAŠE, DA U NJIH VRŠE MALU NUŽDU: Evo kako je raditi za NAJBOGATIJEG ČOVEKA NA SVETU!
Radnici u Amazonu, Foto: Reuter/Albert Gea

ROPSTVO

SA SOBOM NOSE FLAŠE, DA U NJIH VRŠE MALU NUŽDU: Evo kako je raditi za NAJBOGATIJEG ČOVEKA NA SVETU!

Novinar Džejms Bladvort, zaposlio se u Amazonovom skladištu u Stafordširu kako bi istraživao za svoju knjigu o loše plaćenim poslovima u Velikoj Britaniji

Objavljeno:

Džef Bezos je prošle godine smenio Bila Gejtsa na mestu najbogatijeg čoveka na svetu, a bogatstvo mu se procenjuje na 120 milijardi dolara. Osnivač Amazona ima mnogo razloga da bude zadovoljan, ali šta je s onima koji rade za njega? Mnoge od njih teško da bi iko nazvao srećnicima.

Novinar Džejms Bladvort, koji se zaposlio u Amazonovom skladištu u Stafordširu kako bi istraživao za svoju knjigu o loše plaćenim poslovima u Velikoj Britaniji, otkrio je da neki radnici na posao nose boce u koje obavljaju malu nuždu kako ih šefovi ne bi kaznili zbog 'zabušavanja', a kazne dobijaju i zbog bolovanja, bez obzira na uzrok.

Tri četvrtine radnika se boji da ide u toalet

U skladištu je, pre svega, premalo toaleta. „Radio sam na najvišem spratu i od najbližeg toaleta sam trebao da se spustim četiri sprata niže po pokretnim stepenicama. Ljudi su mokrili u boce jer su se bojali da će ih kazniti zbog 'praznog hoda' i da će izgubiti posao jer su otišli u toalet“, rekao je Bladvort za "The Sun".

Poznato je da Amazon prati koliko brzo njihovi radnici u skladištima pakuju stvari za dostavu pa postoje stroga pravila oko normi i dužine pauza.

„Ciljevi su svake godine sve viši. Kad sam počeo da radim norma je bila 80 proizvoda na sat, a sada u sat vremena morate da zapakujete 120 proizvoda. To je pravo ropstvo. Ponašaju se kao mafija, slizani su s odelom za ljudske resurse i nema istrage o bilo čemu“, rekao je radnik prilikom neozavisnog istraživanja portala "Organise" o uslovima rada u Amazonu koje je objavljeno u ponedeljak.

Amazon
Amazon foto: Reuters

Istraživanje je pokazalo da se čak tri četvrtine radnika u Amazonovim skladištima boje da ide u toalet tokom radnog vremena, što zaista ne čudi ako moraju da zapakuju dva proizvoda u minuti. Pet minuta koje potroše na odlazak u toalet pretvara se u gubitak koji je praktično nemoguće nadoknaditi.

„Tokom radnog vremena uopšte ne pijem vodu kako ne bih morao u toalet“, otkriva radnik „tajnu uspeha“ u Amazonovim skladištima.

Džef Bezoš osnivač Amazona
Džef Bezoš osnivač Amazona foto: Profimedia

Opomene zbog bolovanja

Radnica u Amazonu ispričala je da su u toj firmi i bolovanja veliki problem, pa je dobila opomenu kad joj je pozlilo dok je bila trudna, javlja Biznis Insajder.

Druga radnica je opisala jedno svoje iskustvo s bolovanjem u Amazonu.

„Tog dana došla sam na posao iako sam se osećala užasno. Nakon dva sata jednostavno više nisam mogla i rekla sam svom nadređenom da sam bolesna. Imala sam gadnu želudačnu virozu praćenu dijarejom i povraćanjem i lekar mi je napisao bolovanje, ali svejedno sam dobila opomenu na poslu“, rekla je.

Iz Amazona su poručili da se oni trude da osiguraju „sigurno i pozitivno radno okuženje“ za hiljade svojih zaposlenih, a da informacije koje su iznesene u Organajsovom istraživanju ne smatraju vernim prikazom uslova u firmi jer nisu dobili dokaz da ispitanici zaista rade u Amazonu.

BONUS VIDEO: Espreso intervju: Dana Vulin

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.