SRPSKI DRŽAVLJANI KOJI ŽIVE U SIRIJI: Nismo se uplašili, znali smo šta će se desiti!
Preksinoćni napad bio je očekivan, a bili su i upozoreni, Foto: Fonetap

OČEKIVALI SU

SRPSKI DRŽAVLJANI KOJI ŽIVE U SIRIJI: Nismo se uplašili, znali smo šta će se desiti!

Vijatović tvrdi i da Sirija ne raspolaže hemijskim oružjem, te da je posle potpisivanja sporazuma 2013. uništila postrojenja za njihovu proizvodnju, a naoružanje i supstance su odavno predati

Objavljeno:

U Siriji se nalazi nekoliko hiljada državljana Srbije koji su tu uglavnom sa svojim porodicama, a preksinoćni napad ih nije uplašio pošto je bio očekivan.

To kaže Milan Vijatović, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Siriji.

On za današnje Večernje novosti navodi da se većina Sirijaca koji su studirali u bivšoj Jugoslaviji oženila našim devojkama, da oni sada imaju decu, unučiće, a da su po našim zakonima svi oni su srpski državljani.

- Jedan deo naših državljana je evakuisan, ali je mnogo njih ostalo ovde zbog imovine. Trudimo se da im olakšamo život. Procedura oko izdavanja putnih isprava i viza je pojednostavljena - rekao je Vijatović.

Prema njegovim rečima, preksinoćni napad bio je očekivan, a bili su i upozoreni.

- Napad je bio očekivan. Bili su poznati i vreme i mete. Ti podaci podeljeni su diplomatskom koru, a mi smo, na osnovu iskustva iz Jugoslavije, znali da će biti gađani vojni ciljevi, pre svega oni koji se dovode u vezu sa hemijskim oružjem, i vojni aerodromi - rekao je on.

Vijatović tvrdi i da Sirija ne raspolaže hemijskim oružjem, te da je posle potpisivanja sporazuma 2013. uništila postrojenja za njihovu proizvodnju, a naoružanje i supstance su odavno predati.

- Zvaničnici su to više puta potvrdili našoj ambasadi, kao i kolegama iz drugih zemalja - ističe Vijatović.

On objašnjava da je sirijska vlada početkom februara pokrenula operaciju oslobađanja Gute i da je postignut dogovor sa teroristima koji su jednim delom prihvatili program pomirenja koji podrazumeva potpunu aboliciju, dok je drugi deo prihvatio evakuaciju. Međutim, 6. aprila ponovo su počeli da granatiraju centar Damaska i napadaju jedinice sirijske armije.

- Sirijska armija je izvela operaciju koja je trajala negde oko 36 sati i 7. aprila dešava se incident gde je navodno upotrebljeno hemijsko naoružanje.

Sticajem okolnosti video sam taj napad iz Damaska - kaže Vijatović.

- Vetar je duvao u pravcu centra grada. Da su korišćeni hemijski otrovi broj žrtava bi bio ogroman. Postoji još dokaza koji potvrđuju da se radi o scenariju koji je bio uvod da se opravda ovaj napad - navodi on.

Ambasada Srbije nalazi se u centru Damaska. Samo godinu dana, do maja 2014, bila je izmeštena u Bejrut, a onda je vraćena u Siriju. Pored Vijatovića, u našoj ambasadi u Damasku je i njegov zamenik Veljko Piljak. Tamo su bez porodica, jer je naše Ministarstvo inostranih poslova odlučilo tako, zbog složenosti situacije u Siriji, pišu Novosti.

Bonus video SAD, BRITANIJA I FRANCUSKA RAKETIRALE SIRIJU! Evo kako je Putin odgovorio!

(Espreso.co.rs/ Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.