KAKAV ŠOK! Tramp dao Putinu MILIJARDE! Moskva presrećna!
Neverovatan šok usred rata, Foto: EPA

NEVEROVATNO

KAKAV ŠOK! Tramp dao Putinu MILIJARDE! Moskva presrećna!

Da li vas ovo iznenađuje?

Objavljeno: 16:42h

Naravno da Donaldu Trampu to nije bio primarni cilj, ali ne zaboravimo da američki predsednik snažno podstiče proizvodnju energenata u SAD, a proizvodnja nafte i plina iz škriljca nije isplativa ako se na svetskom tržištu nafta počne približavati vrednosti od 50 dolara po barelu. Kada padne ispod tog nivoa, bušotine se zatvaraju, kao što je bio slučaj u vreme najnižih cena 2014. i 2015. godine.

Pre krize sa navodnim hemijskim napadom u Siriji je u februaru u jednom trenutku nafta pala na ispod 60 dolara po barelu. To se dogodilo u vreme objave trgovinskog rata Kini od strane Vašingtona, jer se smatra da Trampove mere, iako neće usporiti rast Kine, mogu usporiti globalni privredni rast sa 3 na 2 posto.

Nakon toga sledi ofanziva na Istočnu Gutu i gotovo sigurno izmišljeni "hemijski napad" sirijskih snaga na Dumu, gde su teroristi već položili oružje. No, naknadna eskalacija i mogućnost sukoba SAD i Rusije u Siriji, ali i na drugim kriznim tačkama u svetu, podigli su cene nafte doslovno do nezamislive razine i danas se barel Brenta prodaje za 72,55 dolara, a lake američke WTI nafte za 67,63 dolara po barelu.

Na kraju smo došli u situaciju da su pretnje Donalda Trampa Kremlju da se "pripremi za raketne udare" u Siriji izazvale blagi pad ruske valute, ali je s druge strane došlo do povećane potražnje za naftom po prilično visokoj ceni, ako uzmemo u obzir da je ruski budžet za 2018. pravljen s referentom cenom nafte od 40 dolara po barelu tokom cele godine.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: AP

Posledica toga je da u ruski budžet dolazi više novca nego ikad, što istovremeno znači više sredstava za bolje provođenje programa diversifikacije izvoza i modernizaciju ruske vojske.

Na ovu anomaliju je upozorio i Blumberg, čiji analitičar Aleksandar Nikolson piše kako su se Trampovim objava na Tviteru sigurno smejali u Kremlju i ruskom Ministarstvu finansija.

S jedne strane, Trampova "pretnja" da se Rusija "pripremi za raketne udare" jeste prouzrokovala pad rublje, možda i najveći u 16 meseci, ali je su s druge trgovci naftom dramatično povećali kupovinu, što je dovelo do naglog porasta cena nafte tipa Brent, koju prodaje Rusija.

Cena barela Brenta je oborila rekord od pre nekoliko dana i još na maksimalnoj je razini u poslednje tri godine jer se svi plaše poremećaja na tržištu.

Rezultat "Tviter diplomatije" američkog predsednika je da nafta nikada u tako kratkom roku nije donela toliku dobit ruskom budžetu, piše Nikolson.

Zašto SAD hoće sukob?

Međutim, malo je verovatno da je Donald Tramp uopšte imao pojma o mogućim posledicama svojih nepromišljenih objava, da je to učinio kako bi potaknuo sektor proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama.

Lako je pretpostaviti da Bela kuća trenutno radi po naredbama vojnog lobija ili duboke vlade SAD, koji sve rade kako bi se osigurale nove narudžbe za ključne vojne korporacije kao što su Lokid Martin i druge.

Donald Tramp
Donald Tramp foto: Fonet

Nije veliko otkriće reći da te korporacije kontrolišu američku vladu i NATO. One razmatraju kako da osiguraju profit i kako da vode američku spoljnu politiku, što je posao u kojeg su uključeni i saveznici američke vlade, kao što su Saudijska Arabija i Izrael.

Prema procenama ovih ljudi odabiru se "neprijatelji", kao što su Libija i Sirija, te zemlje prikladne za invaziju ili svrgavanje vlade putem državnog udara. Vlasti tih država se demoniziraju, a zatim dolazi do invazije ili revolucije. To je sve

.

Budući da je Amerika odbrambenu industriju dala u ruke privatnicima, ulagači u toj zemlji mogu da ostvarite profit samo od invazije i okupacije stranih zemalja, a milijarderi koji kontrolišu ove korporacije kupuju Kongres i predsednika i tako zadržavaju najveću dobit za sebe.

To je suština vojnog biznisa. Ako režimi ciljanih zemalja ne slušaju, treba ih srušiti i zameniti. Te vlade tada nisu tržišta, već ciljevi, a te nesreće zemlje čeka krvoproliće i siromaštvo. Da bi američke korporacije imale profit nužne su i invazije i okupacije. Naravno, koga je briga za žrtve. Milioni ljudi, za razliku od profita, nemaju nikakve veze s Lokid Martinom i drugim kompanijama.

U stvari, ubistva i uništavanje celih gradova su posao milijardera koji kontrolišu američki vojno-industrijski kompleksu, ali oni pažljivo razmatraju sve scenarije, kako slučajno ne bi ojačali neprijatelja, upravo ono što je učinio Tramp.

Sve američke vlade su kupljene ili ih se "uveri" kako ponudu ne mogu odbiti. Nakon toga političari, čak i sam predsednik SAD, odaberu metu i prikažu je kao neprijateljsku zemlju. Do sada su to bili Irak, Afganistan, Sirija, Jemen i druge, a na drugoj su strani demokratske zemlje i saveznici, koji uzimaju američka oružja, a to su u prvom redu Saudijska Arabija, EU i NATO, Izrael i drugi.

Za verodostojnost ovih priča su zaduženi mediji, a njih poseduje američka nacionalna "aristokracija". Za obranu "saveznika" se šalje američka vojska, čiji su niži kadrovi uglavnom sirotinja i mladi bez budućnosti.

Naravno, zaštitu saveznika ne plaća privatni vojno-industrijski kompleks, nego američki porezni obveznici. Oni plaćaju njihov angažman, a vlasnici kompanija im se smeju u lice kroz izborni igrokaz za predsednika SAD ili poslanike u Kongresu.

Jedinstveni karakter rata ujedno ima i jedinstvene poslovne mogućnosti za investitore. Tako je 21. maja 2017. Donald Tramp prodao saudijskom režimu oružje za rekordnih 350 milijardi dolara. Sada je potrebno osigurati novac za kupovinu oružja i opreme za sledećih deset godina, uz početnu uplatu od 100 milijardi dolara u prvoj godini.

Od ovog dogovora, naravno, najveću korist imaju američki proizvođači oružja i Donald Tramp, koji bez sumnje ima i svoju ulogu i svoj udeo.

Međutim, to vredi samo za proizvođače oružja koji se gotovo isključivo oslanjaju na prodaju prijateljskim i savezničkim vladama, poput vehabijskog klana Al-Saud.

Ostale treba svrgnuti i zato je Tramp u jutarnjim satima 11. aprila, verovatno samoinicijativno i iritiran izjavom ruskog ambasadora u Libanonu, poručio:

- Rusija je obećala da će pucati na sve što poleti na Siriju. Pripremi se Rusijo, jer stižu "lepi, novi i pametni" projektili! Niste smeli da budete partneri životinjskom ubici, koji ubija svoje ljude i uživa u tome!"

Ubrzo je dobio naredbu da ublaži retoriku, što je učinio u dve naknadne objave, ali se lavina zakotrljala i cene nafte su skočile u nebo.

Od toga koristi najviše imaju Rusija i OPEC u kojoj je i Saudijska Arabija. Ministarstvo finansija i Centralna banka Rusije se sigurno nisu nadali ovakvom poklonu od strane Donalda Trampa.

Vojna situacija u Siriji je nešto sasvim drugo i za sada nema naznaka o predstojećem "velikom ratu" između američkih i ruskih snaga, ali ostaje činjenica da se veliki kupci na tržištu žele osigurati, čime su povećali potražnju i cene ruske nafte.

Bonus video U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

(Espreso.co.rs / Logično.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.