DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA: Predsednici Rusije i Turske razgovarali telefonom o situaciji u Siriji
Erdogan i Putin, Foto: Reuters

dva lidera

DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA: Predsednici Rusije i Turske razgovarali telefonom o situaciji u Siriji

Izrazili su zabrinutost zbog trenutnog pogoršanja situacije u i oko Sirije

Objavljeno:

Kremlj je saopštio da su ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas telefonom razgovarali o situaciji u Siriji i istakli važnost obezbeđivanja neophodnih uslova za rad inspektorima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u toj zemlji, prenosi TASS.

- Izrazili su zabrinutost zbog trenutnog pogoršanja situacije u i oko Sirije zbog optužbi o korišćenju hemijskog oružja u gradu Duma - navela je pres služba Kremlja.

Dodaje se da su se dvojica lidera založila za intenziviranje procesa za političko rešenje u Siriji baziranog na Rezoluciji 2254 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i odluci koju je doneo Kongres Sirijskog nacionalnog dijaloga.

- Dogovorili su nastavak bilateralnih kontakata na različitim nivoima - zaključeno je u saopštenju iz Kremlja.

Rojters je, pozivajući se na izvor iz kabinea turskog predsednika, takođe objavio da su se Erdogan i Putin dogovorili da ostanu u bliskom kontaktu.

AP je ranije preneo Erdoganovu izjavu da će sa Putinom, dan nakon što je sa predsednikom SAD Donaldom Trampom razgovarao o Siriji, razgovarati o načinima za okončanje "hemijskog masakra" u toj zemlji.

Agencija navodi da iz reči koje je Erdogan uputio deluje kao da predsednik Turske kritikuje razmenu pretnji između SAD i Rusije, pošto je kazao da je "duboko uznemiren zbog toga što određene zemlje koje se oslanjaju na sopstvenu vojnu moć pretvaraju Siriju u virtuelni teren za rvanje".

Navodi se da je Erdogan takođe poručio da otopljavanje odnosa Turske sa Rusijom i Iranom "nije alternativa" tradicionalnim odnosima sa Zapadom i da će se Ankara "boriti do kraja" protiv podrške Rusije sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, kao i protiv podrške SAD snagama sirijskih Kurda koje Turska smatra teroristima.

Bonus video:

Jesu li Srbi sujeverni: Evo šta neće raditi na petak 13-i

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.