STRAH VAS JE DA NE IZBIJE TREĆI SVETSKI RAT? Ovo što su naučnici upravo saopštili je JOŠ MNOGO GORE!!!
Nivo mora na istočnoj obali SAD-a će se podići i ugroziće važne tropske kiše, Foto: Printscreen Youtube

Naučne prognoze

STRAH VAS JE DA NE IZBIJE TREĆI SVETSKI RAT? Ovo što su naučnici upravo saopštili je JOŠ MNOGO GORE!!!

Saznanja se temelje na više različitih naučnih istraživanja i dovode u pitanje ranije teorije da će Golfskoj struji trebati stotine godina da kolabira.

Objavljeno:

Golfska struja, topla atlantska struja povezana s jakom i naglim promenama klime u prošlosti, trenutno je najslabija u zadnjih 1.600 godina, pokazalo je novo istraživanje.

Saznanja se temelje na više različitih naučnih istraživanja i dovode u pitanje ranije teorije da će Golfskoj struji trebati stotine godina da kolabira.

Zbog takvog događaja, zime u zapadnoj Evropi biće mnogo hladnije, nivo mora na istočnoj obali SAD-a će se podići i ugroziće važne tropske kiše. Novo istraživanje pokazuje da je Golfska struja 15 posto slabija nego oko 400. godine ove ere, što je izuzetno velika devijacija koja dokazuje da je ljudsko delovanje barem delimično krivo za ovakvo stanje.

Struja poznata i kao Atlantska meridijanska cirkulacija (Amoc), nosi toplu vodu na sever prema Severnom polu. Voda se tamo hladi, postaje gušća i tone na dno pa se vraća prema jugu. Ali globalno otopljavanje ometa hlađenje vode dok led s Arktika koji se otapa preplavljuje područje sa retkom slatkom vodom što oslabljuje Golfsku struju.

Naučnici još od 2004. znaju da Golfska struja slabi jer su tada u more postavili instrumente koji su je izmerili. Ali najnovija istraživanja okeana pokazala su da struja slabi daleko većom brzinom nego što se pre mislilo.

'Golfska struja je vrlo važan deo Zemljinog klimatskog sastava i uvek je igrala važnu ulogu u naglim klimatskim promenama', kaže voditelj istraživanja, doktor David Thornalley s University Collegea u Londonu. Dodao je i da trenutni klimatski modeli ne pokazuju uočeno usporavanje što znači da je Golfska struja nestabilnija nego što se mislilo.

Tokom poslednjeg ledenog doba, velike promene u Golfskoj struji dovele su do promena temperatura zimi između 5 i 10 stepeni Celzijusa u vrlo kratkom roku od samo tri godine, što je imalo velike posledice na vreme iznad kopnenih masa koje dodiruje Atlantik.

- Trenutni klimatski modeli ne predviđaju da će se Golfska struja u budućnosti ugasiti. Ali pitanje je koliko smo sigurni da se to neće dogoditi?

To je jedna od onih stvari čija je verovatnoća jako mala, ali eventualne posledice su ogromne.

Istraživanje doktora Thornalleya i kolega objavljeno je u časopisu Nature. Naučnici su koristili jezgro sedimenata uzetih sa ključnih lokaliteta na Rtu Hatteras u Severnoj Karolini kako bi ispitali kretanje Golfske struje u poslednjih 1600 godina. Veća zrna sedimenta ukazuju na bržu Golfsku struju i obratno.

Takođe, koristili su i ljuske sitnih morskih stvorenja koje su prikupili duž Atlantskog okeana kako bi izmerili karakteristične temperaturne obrasce koji su indikatori snage Golfske struje. Kad struja oslabi, velika područja okeana oko Islanda se ohlade jer hladnija voda stiže do severa, a vode oko istočne obale SAD-a se zagreju.

Druga studija, takođe objavljena u časopisu Nature, isto koristi karakteristične temperaturne obrasce, ali svoje procene iznosi na temelju merenja temperature provedenih u poslednjih 120 godina.

Obe studije pokazale su da je Golfska struja sada 15 posto slabija nego pre 1600 godina, ali postoje i neke razlike u njihovim zaključcima.

Prva studija otkrila je značajno slabljenje Golfske struje nakon kraja malog ledenog doba oko godine 1850., što je rezultat prirodnih klimatskih kolebanja i globalnog zagrevanja.

Druga studija kaže da se glavnica slabljenja struje dogodila kasnije što se direktno može povezati sa korišćenjem fosilnih goriva. Pokrenuta su dalja istraživanja koja bi trebala otkriti razloge ovih razlika.

Međutim, jedno je jasno – klimatske promene kojima je uzrok čovek, nastaviće da usporavaju Golfsku struju što će imati potencijalno ozbiljne posledice.

'Ako ubrzo ne zaustavimo globalno otopljavanje, možemo očekivati dalje usporavanje Golfske struje', kaže jedan od autora druge studije, Alexander Robinson sa Univerziteta Madrid.

'Tek počinjemo da razumemo posledice ovog događaja bez presedana, a one mogu biti zaista silne', upozorava Robinson.

Film iz 2004. godine, 'Dan posle sutra', prikazao je naglo usporavanje Golfske struje i strahovitu hladnoću. Film se temelji na naučnim činjenicama koje su prikazane tačno, kaže doktor Thornalley.

'Film u nekim stvarima očigledno preteruje – promene se događaju u samo nekoliko sedmica ili dana i vrlo su ekstremne. Ali istina je da se u prošlosti usporavanje Golfske struje dogodilo vrlo brzo i uzrokovalo velike promene.'

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.