U OVIH 10 ZEMALJA TREBA BEŽATI AKO POČNE TREĆI SVETSKI RAT: Jedna od njih je na tri sata vožnje od Srbije!
Foto: PIxabay

HAOS NE PRESTAJE

U OVIH 10 ZEMALJA TREBA BEŽATI AKO POČNE TREĆI SVETSKI RAT: Jedna od njih je na tri sata vožnje od Srbije!

Nakon što je Donald Tramp uputio pretnje Rusiji na Twitteru, sve se češće u medijima mogu pročitati tri reči "treći svetski rat"

Objavljeno:

Najnovija eskalacija sukoba na Bliskom istoku i teške reči koje je Donald Tramp uputio Rusima preplašili su ceo svet, i sve se češće može čuti šaputanje "treći svetski rat".

- Rusija obećava da će oboriti svaku raketu ispaljenu na Siriju. Pripremite se, jer one dolaze, lepe i nove i "pametne"! Ne biste trebali biti partneri sa životinjom koja svoj narod ubija gasom i uživa u tome! - napisao je Tramp.

Tramp uputio pretnje Rusiji
Tramp uputio pretnje Rusijifoto: Printscreen Twitter

Independent je u pripremama za rat otišao najdalje pa je sastavio popis deset zemalja u kojima bi trebalo da se nađete ako izbije rat. Popis su temeljili na Global Peace Indexu od prošle godine.

10. Irska

Praktikuje vojnu neutralnost, a na međunarodnom polju je neutralna još od 30-ih godina prošlog veka. Da izbije rat, verovatno bi ostala neutralna.

9. Švajcarska

Njena neutralnost traje još od 1815. godine. Od tada nije učestvovala ni u jednom međunarodnom ratu, a njene planine najbolja su zaštita od stranih invazija.

8. Slovenija

U slučaju međunarodnih konflikata, ova zemlja ima termalne, solarne i hidroelektrične resurse zbog kojih neće biti nikakvih oskudica. Independent spominje da je uglavnom uspela da ostane izvan svetskih ratova pa računaju da će tako biti i u slučaju trećeg svetskog rata.

7. Fidži

Ovo ostrvo na jugu Tihog okeana geografski je izolovano i zato je prilično sigurno. Vlasti se nikad nisu mešale u svetske sukobe baš zato što su izolovani.

6. Danska

Iako bi mogla biti uvučena u sukobe jer je članica NATO-a, Danska ima jedno jako sigurno mesto - Grenland.

5. Austrija

Još jedna zemlja koja nam je blizu, a razlog zašto je na listi je to što je 45. od 163 zemlje po svom indeksu mira.

4. Portugal

Politico ga naziva oazom stabilnosti. Ekstremno desni populizam u ovoj zemlji nije našao uporište od Drugog svetskog rata.

3. Novi Zeland

Više od pola električne energije dobija od hidroelektrana, zemlja je plodna, a usevi bogati. Čak i da ga celi svet izoluje, ima dovoljno energije za sebe.

2. Kanada

Kanada je osma najsigurnija zemlja sveta.

1. Island

Prvi je na listi prema indeksu globalnog mira, a osim toga, geografski je udaljen od drugih zemalja koje bi mogle biti uključene u sukob.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.