DA LI JE OVO POČETAK VELIKOG RATA? Amerikanci prete, TRAMP NAJAVIO VAŽNU ODLUKU! Rusi odgovaraju da će POSLEDICE BITI NESAGLEDIVE!
Američki predsednik Donald Tramp, Foto: Fonet

zahuktava se

DA LI JE OVO POČETAK VELIKOG RATA? Amerikanci prete, TRAMP NAJAVIO VAŽNU ODLUKU! Rusi odgovaraju da će POSLEDICE BITI NESAGLEDIVE!

Hitna sednica Saveta bezbednosti sazvana je zbog navodnog hemijskog napada na pobunjenički grad Dumu u Siriji prošlog vikenda u kojem je poginulo najmanje 49 ljudi

Objavljeno:

Rusija i Sjedinjene Američke Države razmenile su u ponedjeljak u UN-u oštre pretnje kada je ruski ambasador upozorio Vašington na "nesagledive posledice" ako napadne Siriju, a američka ambasadorka uzvratila da su ruke Moskve uprljane "krvlju sirijske dece".

Hitna sednica Saveta bezbednosti sazvana je zbog navodnog hemijskog napada na pobunjenički grad Dumu u Siriji prošlog vikenda u kojem je poginulo najmanje 49 ljudi.

Zapadne sile za napad optužuju sirijsku vladu i njene saveznike Rusiju i Iran koji poriču da se napad uopšte dogodio.

- Nije bilo nikakvog hemijskog napada, rekao je ruski ambasador Vasilij Nebenzija.

- Kroz određene kanale komunikacije već smo preneli SAD-u da bi upotreba vojne sile, pod lažnim izgovorom, protiv Sirije gdje su na zahtev legitimne sirijske vlade raspoređeni ruski vojnici, mogla dovesti do nesagledivih posledica, istakao je.

Nebenzija je dodao da bi istražitelji UN-ove agencije za hemijsko oružje trebalo da odlete u Siriju pa im je ponudio zaštitu ruske vojske i sirijskih vlasti.

Američka ambasadorka Niki Hejli istakla je da će SAD "odgovoriti" na smrtonosni hemijski napad u Siriji, bez obzira hoće li Savet bezbednosti reagovati ili ne.

- Došli smo do tačke u kojoj svet mora da vidi da je pravda zadovoljena, istakla je.

- Ovaj trenutak će ostati zapamćen u istoriji kao onaj u kojem je Savet bezbednosti ili ispunio svoju dužnost ili pokazao nemoć i nije zaštitio sirijski narod. Bilo kako bilo, SAD će odgovoriti, naglasila je Hejli.

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava ranije je ukorio članice Saveta bezbednosti da nisu učinile ništa osim "jalovih osuda" napada.

- Neke vrlo moćne zemlje direktno su uključene u sukob u Siriji, a ipak su u potpunosti zakazale u zaustavljanju ovog zloslutnog povratka u vreme kada se hemijsko oružje moglo slobodno koristiti, rekao je u saopštenju Zeid Ra'ad al-Husein.

Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN foto: AP

Američki predsednik Donald Tramp obećao je u ponedeljak da će u roku 48 sati doneti "važne odluke" o Siriji, jačajući pritisak na sirijskog predsednika Bašara al-Asada nakon navodnog hemijskog napada na Dumu koji je izazvao oštre međunarodne osude, ali Rusi tvrde da tamo nisu pronašli tragove hemijskog oružja.

- To je bilo okrutno, strašno - rekao je Tramp, govoreći o navodnom napadu "otrovnim gasovima" u subotu na Dumu, poslednje pobunjeničko uporište na rubu Damaska.

- To se ne može tolerisati, dodao je, obećavši da će doneti "važne odluke" u narednih "24/48 sati", nakon što je već upozorio sirijski režim i njegove saveznike Moskvu i Teheran da bi mogli "da plate visoku cenu" zbog toga.

Nekoliko sati kasnije, posle ponoći po našem vremenu, Tramp je sazvao vojne komandante kako bi s njima razmotrio opcije u Siriji, a pritom je rekao da će odluku najverovatnije doneti tokom večeri ili tek nešto kasnije.

Američki ministar obrane Džim Matis takođe vrši pritisak.

- U ovom trenutku ne isključujem ništa, rekao je, odgovarajući na pitanje jesu li mogući američki vazdušni udari u Siriji.

Ruska vojska je objavila u ponedjeljak da nije pronašla nikakve tragove hemijskog napada u Dumi, prenosi Interfax.

Ministarstvo obrane objavilo je da su ruski vojni lekari pregledali pacijente u bolnici u Dumi i da nisu utvrdili nikakve simptome trovanja od hemijskog oružja.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je "nedopustiv karakter provokacija i nagađanja" o tom navodnom hemijskom napadu. Moskva je ranije poručila da 'treba pažljivo razjasniti' ono što se dogodilo u Dumi.

Putin osudio 'nedopustiv karakter provokacija i nagađanja' o tom navodnom hemijskom napadu
Putin osudio 'nedopustiv karakter provokacija i nagađanja' o tom navodnom hemijskom napadu foto: EPA

U međuvremenu, u ponedjeljak je izveden raketni napad na vojnu bazu sirijskog režima T-4, u središnjem delu zemlje. Damask i Rusija za to optužuju Izrael.

Pariz i Vašington opovrgnuli su da stoje iza tog napada. Dan pre pretili su sirijskom režimu "snažnim odgovorom" nakon što su "potvrdili korišćenje hemijskog oružja" u Dumi.

Britanska premijerka tereza Mej rekla je u ponedeljak da se međunarodna zajednica "mora odlučnije postaviti prema onima koji su odgovorni za taj napad".

- Međunarodna zajednica mora se odlučnije postaviti prema onima koji su odgovorni, izjavila je na konferenciji za novinare u Švedskoj. Čelnik Hjuman rajts voč-a ocenio je da se radi o ratnom zločinu koji nosi obeležja Asadove vlade, ali da potencijalnu krivičnu odgovornost snosi i njegov saveznik Rusija.

Kenet Rot, izvršni direktor te međunarodne organizacije, rekao je da bi međunarodna zajednica trebalo da izvrši pritisak na Putina uoči Svetskog prvenstva u fudbalu u junu, budući da je Asad "izgubio sav ugled".

Ruski avioni nadleću američki razarač kod Sirije

Prema informacijama turskih medija, američki razarač "USS Donald Cook" otplovio je tokom ponedeljka iz Larnake na Kipru u smeru sirijskih teritorijalnih voda, a po njegovom približavanju Siriji počeli su da ga nadleću ruski borbeni avioni, i to u niskim letovima.

"USS Donald Cook" naoružan je, između ostalog, i s navođenim projektilima Tomahavk, koji su iskorišćeni pre oko godinu dana kada je Donald Tramp naredio napad na sirijska vojna postrojenja, takođe kao odgovor na tadašnji navodni napad hemijskim oružjem za koji su i Rusi i vlasti u Damasku tvrdili da do njega uopšte nije došlo.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Ljubiša Stojmirović

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.