AKO STE NEZADOVOLJNI I TUŽNI OVO JE LEK! U ovoj zemlji možete dobiti 50 hiljada dolara od države I TO PAR PUTA U ŽIVOTU
Foto: Reuter

šta kažete na ovo?

AKO STE NEZADOVOLJNI I TUŽNI OVO JE LEK! U ovoj zemlji možete dobiti 50 hiljada dolara od države I TO PAR PUTA U ŽIVOTU

Procenjuje se da je podeljeno 28 milijardi dolara

Objavljeno:

Ukoliko ste državljanin Saudijske Arabije, a postanete nezadovoljni i tužni, pa zatim poželite da promenite autoritarni režim i sistem koji tamo postoji, može vam se desiti da baš uoči izlaska na ulicu, dobijete 50 hiljada dolara od tih istih vladajućih struktura.

U Saudijskoj Arabiji se u nekoliko navrata, baš uoči masovnih demonstracija protiv tamošnje vlasti, desilo nešto što je ipak odvratilo ljude od izlaska na ulice. Saudijski kralj odlučio je da svakom građaninu pokloni 50 hiljada dolara.

Ovo se desilo kada su širom arapskog sveta počeli masovni protesti sa ciljem smene vlasti u državama Severne Afrike i Bliskog Istoka. Takozvano "Arapsko proleće", talas demonstracija i pobuna koje je počelo 17. decembra 2010. godine u Tunisu, a brzo se proširio na druge zemlje poput Libije, Egipta i Jemena, gde su režimi smenjeni, i Sirije gde je ubrzo otpočeo krvavi građanski rat koji traje i danas.

Slična sudbina pretila je i režimu u Saudijskoj Arabiji. Međutim, galantni kralj, preduhitrio je nezadovoljne građane sa popriličnom svotom novca, pa su ulice ipak ostale mirne, a arapsko proleće, u ovoj zemlji, ostalo je, ipak, dosadno pustinjsko leto.

Ali ovo nije sve, kada je na saudijski presto došao kralj Salman posle smrti njegovog polubrata Abdulaha, trebalo je steći naklonost stanovništva i pokazati se kao dobar vladar, a eventualno i sprečiti neke neodumice.

Procenjuje se da je podeljeno 28 milijardi dolara. Oduševljeni ljudi su pohrlili u radnje luksuznih satova i mobilnih telefona, a agencije za luksuzna putovanja su prebukirane.

- Dragi moji sunarodnici, šta god da sam napravio to nije dovoljno. Vi uvek zaslužujete više - napisao je kralj Salman na Tviteru nakon darivanja sunarodnika.

Tugu građana za starim kraljem utešio je novi dar od oko 50 hiljada dolara svakom građaninu. Na sve to, usledio je i bonus od dve plate svim zaposlenima i vojnom osoblju, naravno, jer je vojska jedan od oslonaca režima koji mnogi smatraju najtotalitarnijim na svetu.

Kada su početkom novembra, pohapšeno 11 prinčeva i 38 bivših ministara, zamenika ministara i poslovnih ljudi, to je bio početak utvrđivanja apsolutne vlasti aktuelnog kralja Salmana i njegovog sina Muhameda, a kako stanovništvo ne bi stalo na "pogrešnu" stranu, ubrzo su dodeljene nove premije. Saudijci su bili zadovoljni novim "džeparcem", a kralj je nastavio sa svojim "reformama", pa je u drugom talasu smenio vojni vrh i postavio nove, sebi lojalne ljude, učvršćujući svoju vlast i dinastički i kroz bezbednosne strukture.

"Crno zlato" donelo blagostanje

Relativno blagostanje stanovništva Saudijske Arabije je uzrokovano činjenicom da je ova zemlja vodeći svetski izvoznik nafte, a to je i glavni pokretač razvoja zemlje.

Grupe za zaštitu ljudskih prava učestalo optužuju vladu Saudijske Arabije za njihova kršenja, međutim saudijske vlasti te optužbe odbacuju, a državljani ove zemlje nemaju vremena da se pobune jer moraju da potroše 50 hiljada dolara koje redovno dobijaju baš u trenucima kada su nezadovoljni i tužni.

Bonus video:

RUŠENJE SILOSA KRENULO NAOPAKO! Amateri neplanirano uništili mnogo važniju građevinu!

(Espreso.co.rs / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.