MERKELOVA I PUTIN VODILI HITAN RAZGOVOR: Pao dogovor za Siriju, Ukrajinu i "Severni tok"
Vladimir Putin i Angela Merkel, Foto: AP

dogovorili se

MERKELOVA I PUTIN VODILI HITAN RAZGOVOR: Pao dogovor za Siriju, Ukrajinu i "Severni tok"

Detaljno razmotrena situacija o gorućim pitanjima

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da pomognu radu Specijalne posmatračke misije OEBS-a na liniji dodira u Donbasu, saopštila je pres-služba Kremlja.

- Detaljno je razmatrana situacija na jugoistoku Ukrajine, uzimajući u obzir da ne postoji alternativa minskom "paketu mera" kao osnovi za mirno rešavanje krize. Posebno je naglašeno da je važno da strane poštuju uskršnje primirje i izražena je spremnost da se i ubuduće pomaže rad Specijalne posmatračke misije OEBS-a na liniji dodira. Dotaknuta su pitanja vezana za eventualno uspostavljanje misije UN za zaštitu posmatrača OEBS-a - navodi se u saopštenju Kremlja nakon telefonskog razgovora Putina i Merkelove.

Angela Merkel
Angela Merkel foto: AP

Ruski predsednik i nemačka kancelarka su se dogovorili da nastave zajednički rad na rešavanju ukrajinske krize u "Normandijskom formatu", dodaje se u saopštenju.

Oni su naglasili svrsishodnost kontinuiranih napora za obezbeđivanje razmene zarobljenika po principu "svi za sve" u Donbasu.

O navodnom hemijskom oružju u Siriji

Lideri su takođe razmenili mišljenja o situaciji u Siriji, uključujući i optužbe nekih zapadnih država upućenih zvaničnom Damasku za korišćenje hemijskog oružja. Ruska strana je skrenula pažnju na neprihvatljivost provokacija i spekulacija u vezi sa ovim, ističe se u saopštenju.

Predsednik Rusije i nemačka kancelarka istakli su i važnost konsolidovanja napora međunarodne zajednice u pružanju humanitarne pomoći onima kojima je potrebna na čitavoj teritoriji Sirije u skladu sa rezolucijom 2401 Saveta bezbednosti UN.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: EPA

Nastavak saradnje po "Severnom toku 2"

Dvoje lidera razgovarali su i o realizaciji gasnog projekta "Severni tok 2".

- Potvrđen je stav Rusije i Nemačke o realizaciji značajnog uzajamno korisnog projekta u oblasti gasa — "Severnog toka 2" - dodaje se u saopštenju Kremlja.

Putin je takođe izjavio saučešće Merkelovoj zbog incidenta u Minsteru, prenela je pres-služba.

U subotu je grupu posetilaca restorana koji su sedeli na ulici u istorijskom centru nemačkog Minstera pregazio kamion. Povređeno je 20 osoba, a poginule su tri, uključujući i vozača kamiona koji je izvršio samoubistvo.

Bonus video:

ŠPIJUNSKA LETELICA NAD SRBIJOM! Danima pratili kretanje naše Vojske!

(Espreso.co.rs/Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.