RAT BUKTI: Amerikanci predložili tarife na kineski uvoz, Kina najavila KONTRAUDAR!
Si i Tramp su sada protivnici, Foto: Ap

Kina je oštro osudila odluku SAD

RAT BUKTI: Amerikanci predložili tarife na kineski uvoz, Kina najavila KONTRAUDAR!

Kina je u ponedeljak, 2. aprila uvela carine na uvoz iz SAD u vrednosti od tri milijarde dolare

Objavljeno:

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa pojačala je agresivne mere u trgovini predlogom tarifa od 25 odsto na kineski uvoz u vrednosti od 50 milijardi dolara usled tenzija izmedju Vašingtona i Pekinga zbog trgovinskog suficita Kine prema SAD i njene politike oko tehnologije.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavništva (USTR) objavila je spisak 1.300 kineskih proizvoda, uključujući industrijske robote i telekomunikacionu opremu, a predložene tarife neće odmah stupiti na snagu.

Kina je oštro osudila odluku SAD i spremna je da preduzme kontramere kada su u pitanju američki proizvodi, saopštilo je kinesko Ministartsvo trgovine, prenela je agencija Sinhua.

"Najavljene američke tarife su potpuno neosnovane i predstavljaju tipičnu unilaterlanu i protekcionističku praksu koju Kina snažno osudjuje i čvrsto joj se protivi", navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva.

AP navodi da će kompanije i potrošači imati mogućnost da lobiraju da bi se pojedini proizvodi skinuli sa liste ili neki drugi dodali.

Organizacija Internet asosiejšn (Internet Association) koja predstavlja kompanije kao što su Gugl (Google), Fejsbuk (Facebook) i Amazon izrazila je sumnju u odluku o prelogu novih tarifa za Kinu, prenosi AP.

"Nema sumnje da američka vlada može i treba da se bavi pitanjima trgovine sa Kinom. Ipak potrošači i oni koji stvaraju američka radna mesta ne treba da se nadju izmedju dve vatre", rekla je potpredsednica te organizacije Melika Karol, dodavši da će to otežati uspeh digitalne ekonomije.

Kina je u ponedeljak, 2. aprila uvela carine na uvoz iz SAD u vrednosti od tri milijarde dolare, što obuhvata svinjetinu, voće i druge proizvode, kao odgovor na odluke američkog predsednika.

Pogledajte bonus video :

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.