NA KORAK OD IZRUČENJA?  Pudždemon jednom nogom već u španskom zatvoru!
Pudždemona verovatno očekuje izručenje, Foto: EPA

katalonski lider u pritvoru

NA KORAK OD IZRUČENJA? Pudždemon jednom nogom već u španskom zatvoru!

Kao glavna prepreka za izručenje navodi se činjenica da nemački zakonik ne poznaje "pobunu" kao krivično delo

Objavljeno:

Bivši katalonski lider Karl Pudždemon biće uskoro izručen Španiji iz Nemačke.

Nadležni sud savezne pokrajine Šlezvig-Holštajn podneo je zahtev za ekstradiciju, ali poslednju reč ima tamošnji viši sud. Iako je rok za odluku 60 dana, nemačka štampa spekuliše da će se to dogoditi do kraja nedelje. U Španiji su, prema pisanju tamošnjih medija, već počele pripreme za prihvat Pudždemona.

Kao glavna prepreka za izručenje navodi se činjenica da nemački zakonik ne poznaje "pobunu" kao krivično delo, a da je okosnica optužnice iz pera španskih kolega upravo to. Tužioci pokrajine Šlezvig-Holštajn pronašli su, međutim, ekvivalent u nemačkom krivičnom zakoniku u članovima koji tretiraju "vrhunsku izdaju".

Generalno tužilaštvo pokrajine istaklo je u obrazloženju odluke o ekstradiciji da se poklapanje zakona dveju država do u reč ne zahteva, pa je načelno poređenje moguće, a ovim i realizovano.

Pudždemon, koji je od jesenas u egzilu u Briselu, uhapšen je 25. marta u nemačkoj pokrajini Šlezvig-Holštajn na osnovu evropske poternice i od tada se nalazi u pritvoru u gradu Nojminsteru. Ako bi sve preostale barijere bile uspešno savladane ipak bi mu ostala mogućnost žalbe nemačkom ustavnom sudu.

On je, tokom vikenda, predao španskom vrhovnom sudu žalbu napisanu na 85 strana na optužbe za pobunu. Žalba se bazira na činjenici da 1. oktobra prošle godine tokom održavanja referenduma o katalonskoj nezavisnosti nije došlo do primene sile, što je preduslov da bi se akt okarakterisao kao pobuna.

Njegov advokat Žom Alonso Kueviljas kaže da nije iznenađen ovakvim razvojem događaja i da je to i očekivao.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.