KINESKA SVEMIRSKA STANICA SE SRUŠILA NA ZEMLJU: Pogledajte njen spektakularni pad! (VIDEO)
Prva Kineska stanica lansirana u septembru 2011, Foto: AP

NAKON KVARA

KINESKA SVEMIRSKA STANICA SE SRUŠILA NA ZEMLJU: Pogledajte njen spektakularni pad! (VIDEO)

Kineska svemirska stanica Tjangong-1 vratila se u Zemljinu atmosferu u ponedjeljak između 8:11 sati ujutro i 9:33 sati ujutro po lokalnom vremenu

Objavljeno: 15:54h

Tjangong-1 , Kineska svemirska stanica srušila se na Zemljinu atmosferu iznad Pacifika.

Kineska svemirska stanica Tjangong-1 vratila se u Zemljinu atmosferu u ponedeljak između 8:11 sati ujutro i 9:33 sati ujutro po lokalnom vremenu (00:11-01:33 po GMT-ju, odnosno između 2:11 sati i 3:33 sati po nocnom vremenu) iznad južnog Pacifika.

Većina delova svemirske stanice izgorela je od atmosferskog trenja prilikom pada. Do Zemlje su došle tek sitniji delovi.

Prva kineska svemirska stanica lansirana u septembru 2011, Tjiangong-1, čije ime znači "Nebeska palata", duga je 10,4 m i široka 3,3 m. Sastoji se od eksperimentalne laboratorije, servisnog modula i dve solarne ploče veličine 3x7 m svaka i deo je ambicioznog kineskog svemirskog programa kojem je cilj da posalje u orbitu stalnu stanicu do 2023. godine. Originalno je planirano da stanica prekine sa radom 2013., ali je njena misija stalno bila prolongirana. Trebalo je da se kontrolisano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u martu 2016. prestala da radi, što je podstakla zabrinutost u vezi s njenim padom.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.