NEMAČKA TRAŽI 17.000 RADNIKA: Novi ministar objavio veliki manjak u ovom sektoru!
Plate u Nemačkoj su odlične, Foto: Pixabay.com

zanat na ceni

NEMAČKA TRAŽI 17.000 RADNIKA: Novi ministar objavio veliki manjak u ovom sektoru!

Najavljeno je i ubrzano priznanje diploma i stručnih svedočanstava iz inostranstva

Objavljeno:

Nemački ministar zdravlja Jens Špan (CDU) želi da drastični manjak negovatelja ublaži pojačanim uvozom radnika iz zemalja EU, piše dnevnik Rajniše Post. - U Nemačkoj već sad nedostaje više od 17.000 radnika u sektoru tuđe nege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i negovatelje iz evropskog susedstva. U Evropskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage - rekao je Špan za Rajniše Post.

On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svedočanstava iz inostranstva.

- Traje mesecima i godinama pre nego što lekarima i negovateljima koji su već ovde i koji mogu prionuti na posao, budu priznate diplome - rekao je Špan i najavio da će se ovaj problem u saradnji sa saveznim pokrajinama u čijoj nadležnosti leži priznavanje diploma, ubrzano rešavati.

Političar Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lojterbah prebacio je Španu da svojom politikom želi da oslabi EU partnere.

- Mi ne bismo smeli da "kupujemo" u drugim zemljama njihove negovatelje kojih i sada tamo već nedostaje - poručio je Lojterbah koalicionom partneru.

Špan je nakon kritika preko Twittera objasnio da je pojačani uvoz negovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rešavanja problema drastičnog manjka negovatelja u Nemačkoj.

Jedan od važnijih elemenata, kako stoji i u demohrišćansko-socijaldemokratskom koalicionom ugovoru, su i programi kojima bi se zanimanje negovatelja učinilo atraktivnijim, između ostalog i povećanjem plata.

Dnevnik Passauer Neue Presse javlja da je glavni problem slabijeg plaćanja činjenica da mnogi negovatelji rade na određeno vreme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora.

Regularno i na puno radno vreme zaposleni negovatelji zarade oko 3.000 eura bruto mesečno dok u isto vreme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju petstotinak eura mesečno manje.

Prema poslednjim statistikama iz 2015. u Nemačkoj radi oko 300.000 stranih negovatelja od čega najviše dolazi iz Poljske iza koje slede Bosna i Hercegovina i Kazahstan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.