NEMIRI PRED MARŠ POVRATKA: Jedan palestinski FARMER ubijen, drugi ranjen u pojasu Gaze pred MASOVNE PROTESTE!
Palestinici spremaju veliki protest, Foto: AP

napeto na bliskom istoku

NEMIRI PRED MARŠ POVRATKA: Jedan palestinski FARMER ubijen, drugi ranjen u pojasu Gaze pred MASOVNE PROTESTE!

Ubijen je u izraelskoj tenkovskoj vatri

Objavljeno:

Jedan palestinski farmer ubijen je jutros u izraelskoj tenkovskoj vatri u pojasu Gaze, a drugi je ranjen i u kritičnom je stanju, prenose izraelski mediji izveštaje Ministarstva zdravlja na toj palestinskoj teritoriji. To se dogodilo pre planiranog masovnog protesta Palestinaca duž granice s Izraelom. Očekuje se da će u takozvanom "Maršu povratka", čiji je cilj da skrene pažnju na palestinske izbeglice, učestvovati oko 15.000 ljudi. Izraelska vojska je u poslednjih nekoliko dana upozorila da će otvoriti vatru na svakog ko pokuša da predje graničnu ogradu i udje u Izrael. Razmeštana je brigada, snajperisti, jedinice za rasturanje nereda, izmedju ostalog, da se suprotstave demonstracijama. Snajperisti su dobili instrukciju da pucaju na demonstrante koji pokušaju da udju u Izrael.Komandant izraleske vojske general potpukovnik Gadi Ajzenkot upozorio je da je situacija krajnje eksplozivna i da preti da nanese štetu bezbednosti stanovnika regiona.

Na današnje proteste je pozvao islamski ekstramistički Hamas, najavivši da će biti mirni, a i glavni izraelski vojni porptarol, brigadni general Ronen Manelis, rekao je da Izrael želi da izbegne nasilje, navodi AP. Medjutim, raniji protesti uz granicu pretvorili su se u nasilje i izraelski vojnici su pucali na Palestince koji su palili autombilske gume, bacali kamenice i zapaljive bombe. Veruje se da je današnji protest izraz nastojanja Hamasa da konačno prekine blokadu Izraela i Egipta, započetu pre više od deset godina, koja mu je umnogome otežala da vlada. To je zapravo samo početak šestonedeljnih protesta koji će kulminarati 14. maja na dan osnivanja Izraela, kada SAD planiraju da otvore novu ambasadu u Jeruaslimu.

Američki predsednik Donald Tramp 6. decembra priznao je Jerusalim kao izraelski glavni grad. To je razgnevilo Palstince jer oni u istočnom delu tog grada planiraju da osnuju sedište svoje države koja bi obuhvatila pojas Gaze i Zapadnu obalu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.