NISU STALI UZ BRITANCE: Ovih 9 zemalja EU neće proterati ruske diplomate, a za to imaju i dobar razlog
Britanski mediji su preneli da je 18 zemalja EU podržalo London, Foto: EPA/Yury Senatorov

čvrst stav

NISU STALI UZ BRITANCE: Ovih 9 zemalja EU neće proterati ruske diplomate, a za to imaju i dobar razlog

Više od 25 država na tri kontinenta u ponedeljak je najavilo da će proterati ili je već proteralo ruske diplomate

Objavljeno: 10:36h

Ukupan broj proteranih diplomata je najmanje 144. Međutim, i u samoj Evropskoj uniji postoji nekoliko zemalja koje su odlučile da ne preduzimaju nikave mere protiv Rusije posle trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Britanski mediji su preneli da je 18 zemalja EU podržalo London, a među njima su i dve bivše sovjetske republike Litvanija i Letonija.

Ipak, oni ističu da se 9 zemalja nije pridružilo tom diplomatskom ratu protiv Rusije i objašnjavaju i zašto.

Austrija

Austrija je saopštila da neće proterati ruske diplomate, već će insistirati na neutralnosti.

"Stojimo iza odluke da se proteraju diplomate, ali mi nećemo preduzimati nikakve mere", rekli su kancelar Sebastijan Kurc i ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel u zajedničkom saopštenju.

"Zaista, želimo da komunikaciju sa Rusijom ostavimo otvorenom. Austrija je neutralna država i vidi sebe kao most između Istoka i Zapada", navodi se.

Takođe, partija Sebastijana Kurca OVP je u koaliciji sa strankom FPO koja održava bliske veze sa Rusijom.

Bugarska

Ova zemlja, koja od decembra predsedava Evropskim savetom, ističe da njihova trenutna pozicija nalaže da Sofija ostane neutralna. Britanski Ekspres navodi i da Bugarska ima snažne poslovne veze sa mnogim ruskim firmama. Primera radi, ruski Gasprom im je jedini dostavljač gasa.

Kipar

Portparol kiparske vlade, Prodromos Prodromou, rekao je da njihova zemlja nije u poziciji da preduzima mere protiv zemalja koje su stalni članovi Saveta bezbednosti UN.

Grčka

Za sada, Grčka neće preduzimati nikave mere protiv Rusije, saopštio je

diplomatski izvor.

"Vrh države je u teškoj situaciji jer bi javnost smatrala negativnim bilo kakav potez koji vodi do pogoršanja odnosa sa Rusijom", dodaje se.

Luksemburg

Mala evropska država nije proterala ruske diplomate, ali ih je pozvala na razgovor radi konsultacija.

"Imamo veoma mali broj ruskih diplomata u zemlji i uprkos našim naporima, nismo našli nijedan dokaz da je bilo ko od njih špijun ili osoba koja radi protiv naših interesa", navodi se.

Malta

Malteška vlada je takođe izrazila solidarnost sa Britanijom, ali bez proterivanja diplomata.

"Nećemo to uraditi jer naša diplomatska misija u Rusiji veoma mala i svaki odgovor bi mogao da prekine naše diplomatske odnose", navodi se u saopštenju.

Portugalija

I ova država je osudila napad na Sergeja Skripalja, ali neće preduzimati nikakve korake. Oni smatraju da su samo odluke donete na nivou cele EU najbolje.

"Preduzimaćemo samo mere koje su u skladu sa portugalskim nacionalnim interesima, evropskim i NATO interesima", naveo je ministar spoljnih poslova Augusto Santos Silva.

Slovačka

Slovačka iako osuđuje napad, neće se "slomiti pod pritiskom i pribeći teatralnim potezima".

"Za početak, pozvaćemo ambasadora na razgovor. Ukoliko bude neophodno, reagovaćemo. Sačekaćemo jer nije dovoljno uverenje da je Rusija 'vrlo verovatno' odgovorna za napad", rekao je premijer Peter Pelegrini.

Slovenija

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da vladi, koja bi sutra trebalo da raspravlja o slučaju napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja, neće predložiti primenu diplomatskih mera solidarnosti sa Velikom Britanijom.

"Za sada mislim da je najpre potrebno raščistiti što se u Britaniji dogodilo, reč je o vrlo nejasnom i bizarnom slučaju", kazao je Erjavec novinarima.

Bonus video

Espreso intervju, Saša Janković

(Espreso.co.rs/ Izvor: Express.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.